Úrnapja Veszprémben

2013.06.02., Hírek rovat

Krisztus Testének és Vérének főünnepét, vagyis Úrnapját, a Szentháromság Vasárnapját követő csütörtökön tartja minden évben a Katolikus Egyház.  Magyarországon a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Az ünnepet 1264-ben IV. Orbán pápa terjesztette ki az egész latin Egyházra a hit és a kultusz válaszaként azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az Eucharisztiában való jelenlétét.

Veszprémben június 2-án dr. Márfi Gyula a kispapok aszisztenciájával ünnepi szentmisét celebrált a Szent Mihály Bazilikában.

Érsek atya homíliájában z Oltáriszentségről beszélt, mint az új és örök szövetséget megszentelő, megpecsételő áldozatról:

Ez az én vérem kelyhe az új és örök szövetségé, mely értetek és mindenkiért kiontatik. – ezt olvassuk Máté evangéliumában.

Ez az én vérem az újszövetségé. – olvassuk Márknál.

Az első korintusi levélben, maga Szent Pál fogalmazza meg: Ez a kehely az újszövetség az én véremben.

Felidézte a Kivonulás könyvében leírt Sinai-hegyi szövetségkötést, amelyben miután Mózes kihírdeti az Úr minden szavát a tízparancsolatot és az Ígéret földjével kapcsolatos ígéretet, a nép pedig kijelentette, hogy megteszik mindazt, amit az Úr mondott és engedelmesek lesznek. Fiatal bikákat áldoztak az Úrnak. A kiömlött vér felét Mózes az oltárra öntötte a másik felét pedig medencékbe és ezzel meghintette a népet. Ez a vér volt az, ami szimbolikusan egybekötötte Istent és az ő szövetségesét a népet. A vér volt az ami, megpecsételte Istennek és választott népének a szövetségét. Sajnos azonban ez a szövetség bomladozott a történelem folyamán. Nagypénteken, amikor a választott nép fiai halára adták Isten emberré lett Fiát, akkor véglegesen felbomlott. Ezért Jézus Krisztus még előtte nap, nagycsütörtökön egy új és örök szövetséget hozott létre, amelyet aztán másnap saját vérével pecsételt meg.

A szentmise után körmenetet tartottak a veszprémi várban. Az ünnepi menetet a légierő zenekar kísérte, Katona János alezredes vezényletével a várban felállított oltárok között.

Érsek atya homíliája meghallgatható ezen a linken.

[simpleviewer gallery_id=”291″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »