Az ország több pontjáról érkeztek a betlehemi történetet megidéző életképek, jászlak a Szaléziánumban nyílt betlehemi jászolkiállításra.

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) és a Szaléziánum közös szervezésében megvalósult jászolkiállítás megnyitóját november 30-án tartották a veszprémi várban lévő ferences templomban. Idén negyedik éve érkezett különböző anyagokból, eltérő stílusokban készült betlehemi jászlakból álló válogatás a Szaléziánumba.  A kiválasztott alkotások „A Magyar Kézművességért Alapítvány” által idén is meghirdetett országos betlehemi jászol pályázat anyagából kerültek ki. Az alkotások között van olyan, amely tavaly a budapesti kiállításon már látható volt, de számos alkotást a veszprémi helyszínre szántak az alkotók, mondta el a bevezetőben Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója. Az igazgatónő büszkén mondta el, hogy az alkotók megismerték és megszerették a veszprémi helyszínt, így ezúttal több mint ötven pályamunkát tekinthetnek meg a látogatók az érsekségi látogatóközpontban. A tárlaton különböző stílusú, anyagú betlehemek láthatók, képek, festmények, kerámiák, fafaragások, melyek mind a betlehemi történetről mesélnek. Az egyedi ábrázolások között például nagyon sok textiljelenet található, de a tárlat részét képezi több különleges festett üvegkép, márványkőből, pergamencsipkéből, papírból, gyöngyből készült betlehemi életékép, kenderből megálmodott angyal, vagy egy szarvasagancsdarabba vésett jászol.

Gergely Imre, az AMKA elnöke köszöntőjében elmondta, immár 25. évfordulóját ünnepli az alapítvány országos betlehemi jászolpályázata, melynek anyagából minden évben kiállítást szerveznek. Idén a Duna Palotában tekinthetők meg a kiválasztott alkotások Vízkereszt ünnepéig. A legszebb pályaműveket pedig Rómába küldik ki évről évre a Száz jászol kiállításba.  Az alapítvány elnöke hozzátette, érzékelhető, hogy rohanó világunkban ma is nagy szükség van olyan kézzel fogható értékekre, amelyeket az alkotás révén teremthetünk meg.

Köszöntőjében Ovádi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője azt kérte, az adventben figyeljünk jobban oda egymásra, hiszen a családdal töltött percek a legértékesebbek.

Márfi Gyula érsek a kiállítás ünnepélyes megnyitóján elmondta, Isten szeretetének két fő szimbóluma a jászol és a kereszt: a kereszt, ami arra emlékeztet, hogy Jézus feláldozta értünk önmagát és a jászol pedig arra, hogy gyermekként jött közénk. – Isten fia megtehette volna, hogy teremt magának egy felnőtt, férfi testet, és abba öltözve jelenik meg. Nem kellett volna neki sem apa, sem anya, hanem amolyan kozmopolita világpolgárként jelent volna meg. De Jézus nem ezt az utat választotta. Emberként akart megszületni a Szűzanyától, és gyermek képében jött el közénk – emelte ki az érsek, felhívva a figyelmet a jászol üzenetének fontosságára.

Az ünnepélyes megnyitón a Padányi Katolikus Iskola kamarakórusa és Zsilinszky Cecília működött közre

A kiállítás 2019. január 5-ig látogatható a Szaléziánum nyitvatartási idejében.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »