Várakozzunk!

2016.12.06., Hírek rovat

Adventben mindnyájan kicsit érzékenyebbek vagyunk, jobban teret adunk a  szeretetnek, jobban észrevesszük a szükséget – mondta Ovádi Péter, önkormányzati képviselő szombaton este Veszprémben, a Szentháromság téren a második adventi gyertyagyújtáson. Az adventi koszorú fénye világítja meg mindazt, amit év közben elnyomunk az életünkben. Karácsony után kialszik a fény, de megmarad a megbecsülés, az összetartás, a szeretet. Vigyázzunk rá, hogy ne lepje be ezeket az érzéseket a hétköznapok szürke pora! – figyelmeztetett Ovádi Péter, majd Pilinszky Jánost idézte:

„A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.” (Pilinszky János)

Darnai János, a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója lelkipásztori oldalról közelítette meg az advent lényegét. Figyelmeztetett, hogy ne előre ünnepeljünk, advent legyen várakozás. Mélyedjünk magunkba, a lelkünk világában, a mélységben legyen lehetőségünk felfedezni az Istent. Gondolkodjunk el a családunkról, a munkánkról, mindarról, ami körbevesz Krisztus szemüvegén keresztül is. Vizsgáljuk meg, hogy az Eljövendő, maga Jézus Krisztus hol áll az életünkben? Isten meg akar minket ajándékozni karácsonykor, nekünk pedig készen kell állni az Ajándék elfogadására – mondta János atya, majd Ady Endre: Az Úr érkezése című versének első két versszakát idézte:

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

Ha adventben a vásárolni valók súlya alatt roskadozva meg tudunk állni, és legalább egy pillanatra le tudjuk dobni a terheinket, akkor elér hozzánk az Istennek a segítő keze, amellyel fönntart, előre tol, amivel segíteni akar, hogy karácsony ünnepe igazán szép ünnep legyen – zárta gondolatait Darnai János, majd közösen meggyújtották a 2. gyertyát is a koszorún.

Az Illatos advent rendezvénysorozat keretében a Szaléziánum és a Főegyházmegyei Gyűjtemény is változatos programokkal várja az érdeklődőket karácsonyig Veszprémben.

FC8A3755 FC8A3718 FC8A3673 FC8A3635 FC8A3628 FC8A3583

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »