Szentmisével, ünnepséggel és emléktábla-avatással emlékeztek a Nepomuki Szent János Általános Iskolában, Várpalotán október 15-én az iskola jogelődjének 140 évvel ezelőtti megalapítására.

Az évforduló kapcsán meghirdetett versíró pályázatra készített versekből szavaltak a diákok  Egykori és jelenlegi tanárok és diákok osztották meg személyes emlékeiket az itt töltött éveikről az iskola tornacsarnokában megrendezett  ünnepségen.

Juhosné Vavró Zsuzsanna igazgató köszöntő beszédében felidézte az iskola történetét. Elmondta, hogy 1876-ban, ugyanezen a napon október 15-én bízta Kálnoki Adél a Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas rendre a megépült iskola működtetését, amelyet Nepomuki Szent Jánosról neveztek el. Az épületben megszűnt a tanítás 1944-ben, kórházként működött, majd 1945-ben bombatalálat érte. Az épületet államosították, többször átépítették és kibővítették. Előbb 2-es számú, majd Zrínyi Ilona Általános Iskola néven működött. 2004 óta működik újra a Veszprémi Érsekség fenntartásában – mondta el az igazgató.

Ezt követően felavatták az iskola építtetőinek tiszteletére állított emléktáblát az épület bejáratánál, a koszorúzást követően a táblát Márfi Gyula érsek áldotta meg. Az ünnepség szentmisével zárult, melyet Márfi Gyula érsek Fodor Balázs plébánossal, az iskola lelki igazgatójával és Laposa Norbert káplánnal mutatott be.

 

Comments are closed.