A szokásos időponttól eltérően egy héttel később tartották meg Bodajkon a Mária napi búcsút, amelyen a szombat esti szentmise főcelebránsa Dr. Udvardy György érsek volt.
A teljesen megújult, megszépült zarándokudvarra több száz zarándok érkezett az ország számos pontjáról.  Érsek atya köszöntőjében arról beszélt, hogy őszinte örömmel és imádsággal készülve érkezett Bodajkra, hiszen a Mária kegyhelyek átszövik Magyarországnak a területét, egyházmegyéinket, de átszövik mindennapjainkat is, ahol kérhetjük a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását, oltalmazást és vigasztalását.

Szentbeszédében a főpásztor hangsúlyozta, hogy most van itt az idő. Most kell tanulni. Most kell hallgatni az egyház tanítására. Most kell változtatni a mindennapi életvezetésen. Most kell új célokat kitűzni magunk elé. Most kell bátran érvényesíteni a táradalomban azt, ami az emberi méltóság, ami az embernek a jövője, s most kell szóvá tenni azt, ami veszélyezteti ezt a méltó emberi jövőt. Ne higgyük el, hogy majd mások eldöntik. Hogy majd mások megteszik helyettünk. Nekünk kell. Ez krisztusi elköteleződésünkből következik. S ehhez megkapjuk az erőt. Ebben erősít bennünket az egyház tanítása. Ebben erősítenek bennünket a szent példaképek, s ebben minden fölött erősít bennünket a Boldogságos Szűz Mária. Így fordulunk hozzá. Látogassuk bátran a templomot, boruljunk le az Eucharisztia előtt, kérjük a Boldogságos Szűz Máriát, imádkozzuk naponta a rózsafüzért, fogalmazzuk meg máriás fohászainkat, legyen mindennapi lélegzésünknek a része. Márián keresztül eljutunk Krisztushoz. Krisztus pedig a mi üdvösségünk. A főpásztor kihangsúlyozta,  legyen bátorító ez a mostani találkozás, legyen bátorságunk elismerni: rászorulunk Isten irgalmára, rászorulunk Mária segítségére. S Mária, a Segítő Szűz segít rajtunk.

A szentmise végén körmenetben vitték vissza az Oltáriszentséget a templomba, ahol egész éjszakás virrasztáson vehettek részt a jelenlévők.

A szentmisét élőben közvetítettük, amely itt újra megtekinthető: búcsúi szentmise Bodajkról

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »