A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei szervezete immár huszonharmadszor rendezte meg a Veszprém megyei Borok Versenyét.

A legjobbak május 7-én ünnepélyes eredményhirdetés keretében vehették át az elismeréseket a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprémi Kirendeltségén.

Az eredményhirdetésre meghívott vendégeket Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei elnöke köszöntötte, aki elmondta, a versenyből két év kimaradt a Covid-járvány miatt, ám az idei megmérettetésre négy borvidék 73 borászatának 260 tétele került bírálatra, ami rekord. 

– A borászok odafigyelnek a generációváltásra, a fejlődésre, a minőségre, és hangsúlyos szó az együttműködés is, hiszen együtt szeretnének minőségi borokat előállítani, amelyek megállják a helyüket nem csak a honi, hanem a nemzetközi piacokon is – hangsúlyozta Sövényházi Balázs. A bírálók – akik borászok és neves borászati szakemberek voltak – hat bizottságban foglaltak helyet, és a következő eredmények születtek a már említett 260 tételből: két nagy arany, hatvan arany, százhatvan ezüst, harmincnégy bronz és négy minősített oklevél. Összesen 207 fehérbort, 22 rozét és 31-féle vörösbort bíráltak az ítészek. 

Első lett egy nagy arannyal -a legtöbb ponttal-, egy arannyal és egy ezüsttel a Veszprémi Érseki Pincészet sauvignon blanc bora.

Benesch Antal az érsekség fő borásza elmondta, hogy a Veszprémi Érsekség 1277 óta foglalkozik borászattal, így  saját területein termett szőlőből készít borokat. Udvardy György érsek szándéka szerint a két termő vidék, Mindszentkálla és Felsőörs is teljesen megújul, aminek eredményeképpen a készített borok minősége is eléri majd a prémium kategóriát.  A borászat jelenleg a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével, ám a hagyományokat is követve végzi feladatait és készít jó minőségű borokat. Hogy az irány jó, azt mi sem bizonyíthatja jobban, mint a most elnyert nagy arany a legmagasabb pontszámmal.

A 2020-as Birtok Fehér, Birtok Vörös és Birtok Rose borok megvásárolhatók a Szaléziánum Könyvesboltban, Veszprém Jutasi út 18/2 (hétfő-péntek 9-17 óráig) valamint Felsőörsön a 1428 hrsz. pincénél.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »