Az elmúlt év során a Veszprémi Főegyházmegye számos templomát, kápolnáját és közösségi házát sikerült megújítani, köszönhetően különböző anyagi forrásoknak és a főegyházmegye elkötelezett támogatásának. Az építészeti megújulások és felújítások nemcsak a vallási közösségeknek nyújtanak új környezetet, hanem erősítik a helyi közösségek összetartozását is.

A megújult templomok, kápolnák, közösségi terek nem csupán építészetileg fontosak, hanem olyan helyek, ahol a hívek és a közösség tagjai összegyűlhetnek, imádkozhatnak és közösen ünnepelhetik hitüket. A projekt eredményeként a Veszprémi Főegyházmegye nemcsak épületeit, hanem közösségeit is gazdagította, erősítve a hit, kultúra és közösség fontosságát az életükben.

Mai cikkünkben a Feltámadt Üdvözítő templom kapujának megújulásáról valamint a sikátori Szent Anna templom megerősítéséről számolunk be.

A veszprémi Feltámadt Üdvözítő (közismert néven Károly templom) a város közepén, frekventált helyen, a kórház mellett található. Az épületen 2015-ben kezdődtek meg a felújítások. Ezek folytatása történt meg a projekt keretében megújult a főbejárat. Hitéleti központként működő templom kapuépítményének állapota folyamatosan romlott és már veszélyeztette az alatta átmenő híveket, ezért vált fontossá a felújítása. A kapuzat, kőfaragványainak teljes elbontásával és helyes pozícióba való visszaépítésével elvégzendő restaurálásának tervezete: állványozás, a kaput alkotó kőelemek szennyezett felületeinek szakszerű, kíméletes letisztítása, a kőburkolati elemek elbontása, az elbontott kőburkolat alól feltárult tényleges falszerkezet, szemrevételezéses statikai vizsgálata, és az ennek észrevételei alapján esetleg szükségessé váló, műszaki beavatkozások elvégzése, mállékony kő részek szilárdítása, nyílt repedések belső tömítése. A templom főbejárat felújításával a településképet javító épület jött létre a város frekventált terén. A kereszténység kulturális örökségünk szerves részét képezi, ennek megőrzése fontos feladat.

A sikátori Szent Anna templom alapja lett megerősítve egy speciális technológiával betöltött kétkomponensű anyag segítségével. Megújultak a vízelvezető csatornák és egy tisztító mészfestékes meszelést végeztek el.

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »