AJKA-TÓSOKBERÉND SZENT ISTVÁN KIRÁLY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

 

Az Ajka-Tósokberéndi templom az 1800-as évek elején épült, 1808. nyarán szentelték fel Szent István király tiszteletére.

Az épület az 1980-as évek közepétől folyamatos felújításokon esett át. Az 1986-ban történt tetőfelújítás során a tetőszerkezetet nem erősítették meg kellő mértékben, emiatt újabb felújítás vált szükségessé, amelyet a Plébánia és a Veszprémi Érsekség pályázati forrásokból kívánt megvalósítani. (NEMZ-N-20-0072, EEÖR-KP-1-2021/1-000359, EGYH-EOR-23-P-0067)

A projekt megvalósításához szükséges előkészítő munkálatok már korábban befejeződtek, de a templom tető és homlokzat részbeni felújítási munkálatai a templomtornyot károsító sajnálatos 2022. évi tűzeset miatt nem tudtak megkezdődni. A tűz károsította a teljes harangtornyot – a torony fafödémeit, a harangtartó állványt, a torony nyílászáróit, valamint mindhárom harang megrepedt.


A tűzesetet követően a torony károsodott szerkezeti elemei és a sérült harangok eltávolítása balesetveszély miatt elengedhetetlen volt. Az alábbi munkák elvégzése történt: a templomtorony felállványozása, a harangok leemelésének érdekében ideiglenes állványzat (gerendázat) építése a harang alatt, a harangok állapotának felmérése, harangok szakszerű leemelése, daruzása, és a letárolási helyre történő szállítása, a megégett födém-, lépcső-, ablakmaradványok bontása alpinista módszerrel, a hangvetőablakokon keresztüli kitermeléssel. A szerkezetek biztonságos bontását követően a torony utcai bejárata feletti boltozatos födém megóvása érdekében ideiglenes védőszerkezet került kialakításra, mely az engedélyes helyreállítási munkálatok megkezdéséig látja el szerepét.   

A tűzeset miatt kibővültek a kivitelezési feladatok a torony felújításával és a harangok pótlásával. Az eredetileg tervezett tetőjavítás, valamint a homlokzat részbeni felújítása mellett a helyreállítási munkák során újjá kell építeni a fafödémeket, a lépcsőket, a harangtartó állványt és új nyílászárókat kell beépíteni. A torony homlokzata megújul, a részben támogatásból, részben adományokból újraöntött harangokat el kell helyezni, a harangmozgató automatikát ki kell építeni.

A fenti építési feladatok elvégzéséhez szükséges örökségvédelmi engedélyek beszerzésre kerültek, s a kivitelező kiválasztása megtörtént. A kivitelezési munkák 2023. október 9-én meg is kezdődtek és 2024. első felében fejeződnek be.

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »