Hagyomány1teremtő szándékkal rendezte meg két évvel ezelőtt első ízben a Mária út Egyesület és a Mária Rádió az 1Úton zarándoklatot. A zarándoklat lényege, hogy egy adott napon – Nagyboldogasszony ünnepét követő szombaton – a Mária Út teljes hosszát zarándokok járják végig 10 – 30 km-es szakaszokban. Minden évben más célért ajánlják fel a zarándoklatot: első alkalommal a családokért, másodszor az egységért, idén pedig a gyermekáldásért.
Veszprémet nem érinti a Mária Út, ezért a veszprémi és környékbeli résztvevők a Zirc – Bakonybél vagy a Nagytevel – Bakonybél útvonalat szokták végigjárni. Ebben az évben bővítettük a választékot, megszerveztük a Veszprém – Bakonybél szakaszt. Újdonság volt az is, hogy aki nem akart vagy nem tudott volna este Bakonybélből hazautazni, annak lehetősége volt a Szent Mauriciusz Monostorban megszállni.
Elérkezett a nagy nap. Augusztus 27-én reggel fél 7-től gyülekeztünk a Szent László templomnál. Örömmel üdvözöltük a régi zarándoktársakat, s tán még nagyobb örömmel az újakat. Felolvastuk Böjte Csaba ferences testvér zarándokokhoz írt levelét, majd vezetőnk, Szabó Tamás tájékoztatott a tudnivalókról. Énekszóval indultunk 33-an a 33 km-es útra.

2Erdőn-mezőn áthaladva értük el első pihenőhelyünket, Márkót.3

Zarándokkeresztünket mezei virágokból kötött csokorral díszítettük fel.

Kis csapatunk egy 5 tagú családdal bővült, köztük egy 7 éves kisfiúval. Ő volt a zarándoklat legfiatalabb tagja, a legöregebbek pedig nagymama-nagypapa korúak. A templomban felolvastuk Csaba testvérnek szintén erre az alaklomra írt imáját, majd folytattuk utunkat.

4Szép példáját tapasztaltuk meg, mit jelent a zarándoklás annak, aki egyszer már belekóstolt.5 Egy Márkón élő zarándoktársunk a nagy hírverés ellenére sem szerzett tudomást a mai eseményről. Amikor a házuk előtt elhaladtunk, éppen a kertben tevékenykedett. Amint meghallotta, kik vagyunk és hová tartunk, ott hagyott csapot-papot, kertet, szerszámokat, és boldogan jött velünk tovább.
Utunk legnehezebb szakasza következett: 8,5 km folyamatos emelkedő országúton, tűző napon.

6Énekkel, rózsafüzér imádkozással buzdítottuk magunkat és egymást, ami olyan jól sikerült, hogy a tervezettnél egy órával hamarabb értünk következő megállóhelyünkre, Hárskútra. Így az ebédelés mellett jutott arra is időnk, hogy pár szóval bemutatkozzunk egymásnak7.

Újabb 9 zarándok csatlakozott hozzánk. Természetesen a templomba is betértünk, ahol az imádság és ének mellett az újak kedvéért ismét felolvastuk Csaba testvér levelét és imáját.

Kedves helyi asszonyok pogácsával és ásványvízzel kínáltak minket.

8

Innen egy murvás úton jutottunk a harmadik pihenőhelyünkre, Pénzesgyőrbe.

Még itt is csatlakozott hozzánk egy zarándoktárs. A kultúrház udvarán telepedtünk le. A helybéliek hideg ásványvízzel vártak minket, ami nagyon jól esett a nagy melegben. Az Ároni áldással köszöntük meg kedvességüket.
Az út során volt egy kísérő autónk is, amely a csomagokat szállította, valamint az elfáradt zarándokokat egy-egy szakaszon.
Pénzesgyőr után egy darabon ismét országúton haladtunk, majd az utolsó néhány km-t már a Mária Úton tettük meg. A szép erdei ösvény valódi felüdülés volt a sok országút és murvás út után.

10Bakonybél határában meglepetés ajándék várt ránk: Zircről induló zarándoktársaink a11 Borostyán kútnál megvártak minket. Nagyon megörültünk egymásnak.

Együtt vonultunk énekszóval a templomba, ahol a Nagytevelről érkező zarándokokkal és a Bakonybéli hívekkel találkoztunk.

A napot a szentmise koronázta meg, melynek fő celebránsa Halmos Ábel perjel volt.
121Úton zarándoklat 2017-ben is lesz. Szeretnék mindenkit bátorítani, hogy vegyen részt rajta, élje meg a zarándoklás szépségét, örömét! Aki az 1Úton jár, jó úton jár!

ZRE

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »