A KR SaxBrassDrums a Készenléti Rendőrség Zenekarának tagjaiból, a zenekaron belül működő kamarazenei formáció. A 11 fúvósból – négy szaxofon és hét rézfúvós – valamint két ütőhangszeres muzsikusból álló együttes elsősorban a klasszikus zene közismert műveinek átiratait játssza, előtérbe helyezve a magyar szerzők, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Erkel Ferenc és Liszt Ferenc műveit.

Az átiratok, melyeket Szűcs Zoltán az együttes szoprán szaxofonosa készített, a nem mindennapi hangszeres összeállításból adódóan egy különleges, egyedi hangzásvilágban szólaltak meg szeptember 13-án, pénteken este a veszprémi Szent Mihály Bazilikában.

A koncert kezdetén Nagy Károly apát, kanonok, plébános köszöntötte a megjelenteket, köztük rendőrség vezetőit, és felolvasta Udvardy György érseknek az alkalomra írt köszöntő szavait. A főpásztor levelében a szakrális, az Istennek lefoglalt művészetről elmélkedett:

“…Ars Sacra – a Szent Művészet- a Szentnek a Művészete bevezet segít fölfedezni és megőrzi bennünk az egységben és a teljességben való gondolkodás, szemlélés, cselekvés, ünneplés örömét. Ahogyan erről XVI. Benedek pápa tanít: az ars credendi, az ars vivendi, az ars orandi, és az ars celebrandi – a hit, az élet, az imádság, az ünneplés – egysége segít fölfedezni az emberi lét értelmét és értékét. És ezt az egységet jeleníti meg a szakrális művészet a maga teremtő erejével. Ezért jelentene nagy veszélyt magára az emberre, ha a keresztény gondolkodás és magatartás kiszorulna a társadalomból – figyelmeztetett újból, Edinburgh-i köszöntőjében a pápa…”

A főpásztor üzenetében hangsúlyozta, hogy kapcsolatot és találkozásokat igényel, amelyre a ma emberének nagy szüksége van, mert ez segíthet a lét örömének, méltóságának felfedezésében, a lélek felemelkedésében.

A Szent Művészet csodálkozásra is hívja az embert, segíthet a mindennapok csodáinak felfedezésében is – zárta gondolatait Udvardy György érsek.

A különleges koncert végén – hiszen a rendőrség zenekara nagyon ritkán játszik szakrális térben – Nagy Károly apát, kanonok, plébános köszönte meg a művészek lélekemelő előadását.

IMG_0163
IMG_0166
IMG_0173
IMG_0172
IMG_0177
IMG_0175
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »