Az idei évben “A TEREMTETT VILÁG DICSÉRI ALKOTÓJÁT” címmel előadássorozatot szerveznek a Szaléziánumban. Ennek keretében tartott már előadást Janig Péter atya az Országos Onkológiai Intézet kórházlelkésze Szolgálat a betegágy mellett címmel és Kercza Asztrik OFM A gregorián hívő éneklése – Az egyházi zene ontológiája címmel.

1 Palkovics Tibor Hamvas Béla Kossuth-díjas író, filozófus és esztéta életét és munkásságát mutatta be az érdeklődőknek március 31-én. Hamvas Béla számára az írás a mindennapjai része volt. Műfajául az esszét választotta, ami kísérletet jelent; minden írása, a regényeket is beleértve, esszészerű. Az esszé jelentőségét a személyessége adja, az írás hátterében láthatjuk a személyt, a gondolatok közlőjét, és ez mélyebben hitelesíti az előadottakat. A műfaj megengedi a költői előadásmódok vegyítését, és Hamvas élt is ezzel a lehetőséggel. Nem dolgozott ki filozófiai rendszert, nem alapított iskolát, és nézeteit utólag is csak erőszakoltan lehet besorolni valamilyen “irányzatba”. Úgy gondolta, hogy a rendszerek csak búvóhelyek, és szükségszerűen bukásra vannak ítélve. “Nem rendszereket kell alkotni, hanem az ébresztő elemek folyamatos sorát biztosítani.”

A sorozat legutóbbi előadásán Bagyinszky Péter Ágoston OFM, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanára tartotta április 8-án. Ágoston testvér egy olyan interdiszciplináris baráti kör tagja, ahol az agykutatótól kezdve a fizikuson át, egészen a teológusig mindenféle tudomány képviselőjével találkozik. Előadásában beszélgetést kezdeményezett a hallgatókkal, amelyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy hogyan lehet a természettudományokat a teológiával összeegyeztetni. Kitért arra, hogy vajon miért van az, hogy a 13. században a keresztény hit a korabeli Európában olyan természetes volt, alig-alig voltak olyan emberek, akik radikális kérdéseket fogalmaztak meg a keresztény hittel kapcsolatban. A mi jelenünkben mintha éppen fordított lenne a helyzet. Ma, számunkra, akiknek fontos a keresztény hit, magyarázgatni kell a hitünknek a miértjeit. A mi jelenünk kérdéseket szegez nekünk, amelyeket komolyan kell vennünk és meg kell válaszolnunk, ha felelős módon szeretnénk hívő embernek tudni magunkat.

IMG_8766

A továbbiakban Tóth Emese Gyöngyvér pszaltérium koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők 2016. április 16-án 17 órától, majd Olaj Anett, az abortusz.hu alapítója és szerkesztője tart előadást Az abortuszról címmel április 28-án.

Sághy Marianne, egyetemi docens, a történelemtudomány kandidátusa A szerzetesség és a teremtett világ, Tours-i Szent Márton, a szerzetespüspök: Aszkézis és hatalom a késő antikvitásban című előadására május 14-én kerül sor.

További információ az alábbi linken.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »