Az ország négy nagyvárosában (Budapesten, Egerben, Pécsett és Székesfehérváron) összesen öt nevelési-oktatási intézményt fenntartó Zirci Ciszterci Apátság régi terve valósulhatott meg 2021-ben, amikor elkészült és megkezdi működését Balatonalmádiban a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központ.

Az intézményt dr. Udvardy György érsek áldotta meg és Bérczi Bernát OCist zirci apát adta át a ciszterci diákoknak.

Köszöntő beszédében a zirci apát visszatekintett a központ keletkezésének történetére. Elmondta, hogy az intézmény egy 2003-ban bezárt általános iskola épületében került kialakításra. A fejlesztés kezdete egy évtizedre nyúlik vissza, végül néhány évvel ezelőtt kapott új lendületet. Méltatta a kreativitást és a minőségi, színes teret, melyet a tervezők megálmodtak a majdan itt táborozók tartalmas feltöltődésnek helyszínéül. Örömét fejezte ki, hogy máris egész nyáron táborozók tölthetik be a területet, hiszen valamennyi ciszterci oktatási intézményből hiznak majd ide diákokat.

Udvardy György érsek a közös imádság után, az áldás előtt kihangsúlyozta, hogy az áldás elsősorban nem az épületnek, hanem az azt építőknek és a majdan birtokba vevő táborozóknak szól, akik ezt Isten szándéka szerint használják.

Az ünnepségen a székesfehérvári ciszterci gimnázium diákjainak műsorát hallgathatták meg a meghívottak.

A Balatontól mintegy 200 méterre álló épület nagy kerttel, sportpályákkal, szabadtéri színpaddal, korszerű berendezéssel és felszereléssel várja a táborozókat. A két szinten elhelyezkedő, saját zuhanyzós, légkondicionált szobákban, melyek között 6, 3 és 2 ágyasak is vannak, egy időben összesen 133 főt lehet elszállásolni. A közösségi terek közül kiemelkedik a kápolna és a különterem, míg az emeleten egy fedett és nyitott terasz is a közösségi programokat szolgálja. A Központ saját konyhával és hozzá tartozó, két részre osztható étkezővel rendelkezik.
A zirci apátság intézményeiben kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az oktatás mellett a nevelésre, karakterformálásra és intézményeinek ifjúság nevelési küldetése, hogy a fiatalok istenképmási voltukat felismerve, a ciszterci értékek mellett elköteleződve, közösségben gondolkodó felnőtté válhassanak. A Központ létrehozásának legfőbb célja teret adni a ciszterci nevelési modellnek.
A ciszterci nevelésben az ismeret – az önismeret, a másik és a világ megismerése – mellett hangsúlyt kap az integrált szabadságra nevelés, melyben a kötelezettségek és jogok harmonikus és közösségi megélése a cél. Ez a széles nevelői küldetés az intézményekben zajló munka mellett leginkább a tanórán kívüli foglalkozások keretében teljesedik ki, függetlenül attól, hogy óvodáról, általános iskoláról, gimnáziumról, kollégiumról, vagy művészetoktatási intézményről van szó.
Ennek a vágya hozta létre a fenntartó és az intézmények összefogásában a Ciszterci Rekreációs és Továbbképzési Központot, amely elsősorban a ciszterci iskolák polgárai számára készült, de a saját programokon túl nyitva áll más táborok, csoportok részére.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »