A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán az idei évben július első szombatján vehették át ünnepélyes keretek között okleveleiket a végzős hallgatók.

Dr. Udvardy György érsek ünnepi gondolataiban elmondta, nagyszerű dolog a végzős növendékekkel örömükben osztozni, ám mind fenntartót, mind az intézményvezetőt gondolkodásra ösztönzi, hogy milyen jövőt szánnak a főiskolának.  Ebben a közös gondolkodásban a frissen diplomázottaknak és az intézmény oktatóinak is nagy szerepe van. A közös jövő tervezésében nagy segítséget és pontos iránymutatást adhat az egyházi felsőoktatás jelentőségéről és fontosságáról a 2017. decemberében kiadott “Veritatis Gaudium” dokumentum, ami öt jelentős gondolatot emel ki. Felhívja a figyelmet a párbeszéd teológiájára, a befogadás teológiájára, továbbá a interdiszciplinaritás, a hálózati gondolkodás, valamint a transzdiszciplináritás fontosságára terjed ki.

Dr. Navracsics Judit, a Pannon Egyetem dékánja köszöntőjében elmondta: olyan szakemberekre van most szükség, akik hitükhöz hűen, tudásukat maximálisan felhasználva teljesítenek az élet bármelyik területén.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos ünnepi beszédében arról beszélt, hogy az európai társadalmakban a diplomával rendelkező embereknek különösen fontos a felelőssége. Diplomásnak lenni felelősség, minden tekintetben. Elmondta azt is, hogy Veszprémben a kereszténység előbb volt otthon, mint a magyarság, amiből adódóan kereszténynek lenni Veszprémben nem választott életforma, hanem a veszprémiség egyik lényegét adja.

Hegedűs Barbara Szilvia alpolgármester hangsúlyozta: Veszprém büszke a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolára. Az itt oktatók a kereszténység ősi bölcsességének modern mesterei. A rendszerváltás után egy olyan intézményt hívtak életre, amely méltó évszázados hagyományaihoz, tudományos, keresztény gyökereihez. Az intézmény Veszprém meghatározó szellemi központjává vált.

Dr. Sebestyén József rektor kiemelte: az alma mater érték és lélekközösség. Nagyon büszke arra, hogy a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolát vezetheti, amely lehet, hogy kicsinek számít, viszont láttatni engedi eszmei és nevelésfilozófiai alapjait. Céljuk, hogy az intézmény a térségben meghatározó legyen, szellemi központtá váljon. Küldetésüknek tartják az egyház missziós tevékenységében való tevőleges részvételt. Idén ősztől tíz új szakirányú továbbképzési szakkal bővül a főiskola portfóliója, amiből hét szak saját fejlesztés. A rektor bejelentette, hogy a szakok és szakterületek bővülésével az intézmény neve is változik: szeptember 2-ától Veszprémi Érseki Főiskola lesz az intézmény neve.

Az ünnepségen dr. Birher Nándor Máté egyetemi tanár és Király László matematika-fizika szakos középiskolai tanár díszoklevelet vehettek át munkájuk elismeréseként.

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »