Szentháromság vasárnapját megelőző szombaton tartották meg a Veszprémi Főegyházmegye hittanosainak találkozóját Keszthelyen.

A szélrózsa minden irányából több száz fiatal érkezett a Balaton-parti városba hitoktatóikkal, katolikus iskolai pedagógusokkal, kispapokkal, diakónusokkal, lelkipásztorokkal az idén megalakulásának 130. évfordulóját ünneplő Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolába, amely nevét alapító püspökéről kapta. A 19. században élt és szolgált főpásztor célja a róla elnevezett Ranolder Intézet alapításával az volt, hogy a felnövekvő nemzedékek sorsát, keresztény nevelését megalapozza.

Az érkező hittanosoknak rövid tájékoztatót adtak a jubiláló intézmény történetéről: a kezdetekről, az 1948-as államosításról, illetve az iskola 2004-es újraindulásáról; majd a várpalotai Nepomuki János katolikus iskola diákjainak műsora következett. A fiatalok, akiket Eszes Zoltán állandó diakónus készített fel, színdarabot adtak elő Szent Ritáról, a lehetetlennek tűnő ügyek szentjéről, majd az alsópáhoki fiatalok énekeltek.

Délelőtt a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét Vasáros József veszprémi plébánossal, az egyházmegye hitoktatási referensével, Tál Zoltán keszthelyi, Kovács János alsópáhoki, Schäffer Zoltán csabrendeki plébánosokkal,  Szabó Zoltán ajkai és Mezei András keszthelyi káplánnal koncelebrálva.

A szentmise végén Vasáros József plébános és Antal Ilona világi hitoktatói referens kihirdették az ez évi hittanverseny eredményeit. A jutalmakat, elismerő okleveleket az érsek adta át a fiataloknak.

A találkozó délután vidám játékokkal, sport- és kézműves foglalkozásokkal, akadályversennyel zárult.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »