„Szentmisét ünnepelünk, melyhez kapcsolódóan kerül megáldásra iskolaépületetekben az a kápolna, amely helyet ad, befogadja az Urat, lehetőséget ad mindannyiótok számára, hogy akár egy-egy percre is, szabadidőben, vagy éppen akkor, amikor szeretnél valamit mondani az Úrnak. Betérj oda és biztos legyél abban, hogy Ő ott van, meghallgat, meghallgatja kéréseidet és köszöneteidet.” Ezekkel a szavakkal köszöntötte Dr. Udvardy György érsek atya a tapolcai Nagyboldogasszony Katolikus Iskola növendékeit január 13-án reggel a szentmise kezdetén.

Közös ünnepre gyűlt össze a közösség, hiszen egy régi vágy vált most valósággá: kápolnát kapott az iskola, melyet Udvardy György érsek áldott meg a szentmisét követően.

A szentmisében koncelebrált Csonka Nándor plébános, az iskola lelkiigazgatója, valamint Gyulai Péter káplán.

Érsek atya prédikációjában négy fontos szemszögből világított rá a kápolna jelentőségére. A kápolnában jelenlévő Úr Jézus Krisztus szerető jelenlétét teszi elérhetővé mindenki számára, aki betér oda. Fontos, hogy az iskolában megszerzett világi tudás és a hittanórákon megtanult  szabályok és törvények szerint éljünk, hiszen ezen tudások nem elvesznek belőőlünk, hanem szabaddá tesznek minket. Öröm. Örömmel térjünk be a kápolnába, vagy bármelyik templomba, hiszen ott az Úr jelen van. Mint ahogy a választott nép is hatalmas örömét fejezte ki, amikor megérkezett a táborba. A Szövetség Ládája benne az Isten és a törvény erejével ez az öröm töltsön el mindenkit ezen találkozásokkor. Végül bátorítás, bátorít mindenkit, hogy bízzon az Atyában, aki szeret bennünket. Erőt ad mindnyájunknak, hogy szívünkbe fogadjuk az Ő törvényeit, mert ezek jók, az életre vezetnek bennünket, mint ahogy a szüleitek, tanáritok is teszik. A kápolnában jelenlévő Úr továbbá ösztönöz bennünket, hogy folyamatosan küzdjünk a jóért, hogy jó emberek lehessünk, jó emberekké váljunk.

A szentmisét követően az ünnepség az iskola épületében folytatódott, ahol a harmadik emeleten kialakított kápolna megáldására került sor.

Csonka Nándor atya elmondta, nagy szükség volt az iskolának erre a kápolnára, hiszen kell egy hely, ami szenté tesz, ami megmutatja a szent jelet, amin keresztül pedig meg szenteljük az egész külvilágot, az intézményüket.

Rohály János az iskola igazgatója örömét és köszönetét fejezte ki, hiszen az iskola folyamatos fejlődésének, fejlesztésének teljes megújulásának a végére került fel most korona a kápolna átadásával, megáldásával. Tíz éves gondolat és tervezés vált most valóvá. A kápolna lehetőséget ad külön osztálymisék megtartására, de helyszíne lesz a lelki napok programjainak is és külön öröm, hogy bárki betérhet, tanárok, diákok egy kis lelki töltekezésre.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »