A veszprémi várnegyed ünnepélyes megnyitóján kamarakiállítás is nyílt a Veszprémi Főegyházmegye papjainak alkotásaiból az Érseki Palotában.

A Kincsek az atyák műhelyéből címet viselő tárlat megnyitása alkalmából kerekasztal beszélgetést szerveztek, amelyet Leitner Veronika pasztorális munkatárs vezetett.

Mint megtudtuk, a keszthelyi Bacsa Dávid verseket hozott, Meleg Sándor Máté Pápáról festményeket, Pintér Tamás Pius Nemesvámosról szintén képeket, Pályi Gábor Pápakovácsiból novellákat, képeket, maketteket, míg Szakács Péter Badacsonytördemicről fotókat állított ki. A kiállítók közt láthattuk még Korzenszky Richárd valamint Nagy Nándor fotóit végül de nem utolsó sorban Stadler László Dezső atya által különböző anyagokból készült rózsafüzéreket.

Az atyák egyetértettek abban, hogy a tehetségüket, a képességüket mindannyian azért kapták, hogy valamilyen egyéni kifejezésmódot alkalmazva meg- és bemutassák azt a szépséget, amit Istenben találtak meg.

Meleg Sándor nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekeket is megtanítsa a rajz, a festés, a vizuális kultúra szépségeire, ezért rendszeresen tart rajzszakköröket. Szerinte mindenki képes szépet alkotni, s ez a mű legtöbbször kifejezi az ember szándékát is.

Pályi Gábor elmesélte, akadtak időszakok, amikor annyira zsúfoltak, elfoglaltak voltak a hétköznapjai, hogy egyáltalán nem jutott ideje írni. Azt mondta, az Istennel való kapcsolatban nincs szünet, az alkotás is ennek a szerves része.

Szakács Péter azt emelte ki, fotózás közben elmélkedik, szemlélődik, átéli az Isteni szépséget, s ezt szeretné a képeivel továbbítani. Úgy érzi, az indíttatást, az ötletet az Istennel való együttműködésből kapja.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »