A kiállítást az Ars Sacra Fesztivál keretében nyitották meg szeptember 19-én. A megnyitón Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a megjelenteket és köszönetét fejezte ki dr. Kuncsik Katalinnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre a tárlat, hiszen több mint száz darabból álló rózsafüzér gyűjteményét bocsátotta a Szaléziánum rendelkezésére. Kuncsik Katalin hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a kiállításmegnyitón de köszöntő levelében így fogalmazott: “Hála és köszönet a Szűzanyának, aki gondot visel erre a gyűjteményre és már a második kiállítását ”menedzseli”. Ha rajtam múlt volna, ezek a rózsafüzérek egy szekrényben porosodnának. Hiszem, hogy a Szent Szűz közbenjárásának köszönhető, hogy mások is, Önök is gyönyörködhetnek bennük. Az én feladatom csak annyi volt, hogy a kiállítási helyszínekre elvittem a gyűjteményt, a többit az égben szervezték.”

Megnyitó beszédében Márfi Gyula érsek a rózsafüzér kialakulásának történetéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a rózsafüzér a hitünk alapigazságait tartalmazza. A mai világban az a veszély fenyeget minket, hogy felszínessé válunk, hiszen túl sok információ zúdul ránk. Az ember ismeretei gyökértelen és hitvilága felszínes marad. Aki viszont rendszeresen imádkozza a rózsafüzért, annak a lelkébe bevésődnek az alapigazságok.

A “Rosa Mystica – Titkosértelmű rózsa” című tárlat bemutatja a rózsafüzér kialakulásának történetét, megismerteti használatát, bemutatja a különböző fajtákat, teszi mindezt egyedülálló környzeteben.

A megnyitón közreműködött Zsilinszky Cecília a Szent Mihály Bazilika kántora.

 

[simpleviewer gallery_id=”976″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »