Február 11-én, a lourdes-i Szűzanya ünnepén, a betegek világnapján a korábbi évekhez hasonlóan szentmisét mutatott be dr. Márfi Gyula érsek a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban Nagy Károllyal, a veszprémi Szent Mihály Bazilika plébánosával, és Medveczky Miklós káplánnal. A szentmise végén kiszolgáltatták a betegek szentségét.

A szentmise elején Isó Zoltán evangélikus lelkipásztor szólt a megjelentekhez: a betegségek fájdalmáról beszélt, arról, hogy a betegségek kínjait maguknak kell hordoznunk. Az emberek segítsége, jószándéka és együttérzése mellett is a harc a küzdelem a betegség ellen csak a sajátunk. Nem tudjuk a másik kínját átvállalni. Van azonban a  személyes betegségeinknél sokkal súlyosabb, számunkra leküzdhetetlen betegség is, ami az életünk része, mindannyiunk közös betegsége a bűn, ami elszakít Istentől és örök halált okoz. Jézus azért jött, hogy az embert az Istentől elválasztó bűn betegségét gyógyítsa.

Márfi Gyula érsek homíliájában felidézte lourdesi emlékeit. Többször megfordult már a francia kisvárosban és mindig nagy hatással volt rá, hogy látta ahogy a betegekkel bánnak, fiatal fiúk és lányok hogyan gondozzák, kísérik a betegeket.

Szent Lőrinc szavait idézte, amikor odavitte a római prefektus elé a betegeket, bénákat, leprásokat és azt mondta: Itt vannak az egyház kincsei! A betegek nem az egyház terhei, hanem kincsei, különösen akkor, ha felismerik a maguk méltóságát és tudják, hogy ők a szenvedő Krisztus megjelenítői itt a földön.

A szentmise végén Steinbach József református püspök Lukács evangéliumából Mária magasztaló éneke, a Magnificat alapján a gyógyulás három lehetőségéről szólt: Isten magasztalásáról, amely belülről megtisztít, felemel; az Istennek az emberek között végzett hatalmas tetteire való emlékezésről és a csüggedők emlékeztetéséről, ahogy népét vezette, megszabadította a bűn, a betegség, a halál szolgaságának házából; valamint az isteni irgalomban való részesülés kegyelméről.

A szentmise után áldották meg a nemrégiben kialakított Szűz Mária, a betegek gyógyítója kápolnát. A kápolna kialakításáért az érsek köszönetet mondott Rácz Jenő főigazgatónak és Nagy Károly kanonoknak. A 20-25 fő befogadására alkalmas kápolnában imacsoportok is tartanak majd imaórákat, ezzel is segítve a betegeket keresztjük türelmes hordozásában, imádkozva a gyógyulás ajándékáért.

[simpleviewer gallery_id=”200″]

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »