Március 23-ai halálának évfordulójához kapcsolódva április 15-én több százan emlékeztek meg Bódi Magdiról Balatonfűzfő–Fűzfőgyártelepen a Szent László-templomban, ahol Varga László kaposvári megyéspüspök celebrálta az ünnepi szentmisét Dr. Udvardy György veszprémi érsek és a Veszprémi Főegyházmegye papságának tagjaival együtt.

Az esős idő ellenére rengeteg zarándok, felnőtt és gyermek érkezett ezúttal Magdi egykori munkahelyének közelébe, hogy együtt imádkozzon és kérje a Szentlélek közbenjárását az ő boldoggá avatásáért.

Varga László atya prédikációjában visszaemlékezett azokra az időkre, amikor először hallott Bódi Magdiról attól a Temesi József jezsuita atyától, aki a róla szóló könyvet írta. Elmondta, hogy egy vértanúság sohasem a halállal kezdődik, hanem jóval előbb: „sok apró döntés, sok felajánlás, sok áldozat naponta megújított önátadás vezet oda, hogy a legkritikusabb pillanatban ne hátráljanak meg, hanem odaadják az életüket hitükért, egyházukért, Jézus Krisztusért”. Ezt folyamatot láthatjuk Magdi életében is. Ezért imádkozunk ezen a találkozón is, hogy ismerjék el az ő vértanú halálát és imáinkban kérjük, hogy mielőbb a boldogok között tisztelhessük őt.

Püspök atya mindannyiunk figyelmét felhívta arra, hogy Isten kiválasztott bennünket, keresztényeket, katolikusokat és küldetést adott nekünk.

– A kiválasztottságunk és a küldetésünk az életszentségben csúcsosodik ki. Isten akarata az, hogy minden jelenlévő jellé váljon, az életünk üzenet legyen, és a legegyszerűbb összefoglalása ennek az üzenetnek az életszentség. Akarunk-e szentek lenni? – tette fel ezt a ritkán hangozatott kérdést. – Legtöbben legyintünk erre, hisz hogyan lehetne bűnös ember szent. De Szűz Máriát leszámítva minden szentünk bűnös volt, ki jobban, ki kevésbé. Bűnös emberekből formálta a Szentlélek Isten dicsőségére a szenteket.

Ha igent mondunk arra, hogy teljes szívemből, teljes lelkemből, minden erőmből szent akarok lenni, mert a szentekben dicsőül meg a legteljesebben az Isten, és bennük jelenik meg legragyogóbban Isten szeretete, Isten irgalma, Isten országának az örömhíre. Egyházunknak, egyházmegyénknek, társadalmunknak, családjainknak, iskoláinknak nemcsak jó emberekre van szüksége, hanem ennél többre. Szent életű keresztényekre, katolikusokra van szükség. Ha igent merünk mondani erre a kérdésre, akkor meg kell barátkoznunk nagyon mélyen a Szentlélekkel, mert a Szentlélek az, aki szentté formál bennünket, akinek a vezetésével megérthetjük az örömhírt, a kinyilatkoztatást, az egyház tanítását, és akinek a vezetésével eljuthatunk az életszentség csúcsára és a vértanúságot is elnyerhetjük. Mit jelent szentnek lenni? Nem bűntelenséget. Nem erényeknek a halmozását. Ha össze akarnám foglalni röviden az életszentséget, vagy a szentek életét, akkor ezt mondanám, hogy szeretetválasz.

Megértették, hogy mennyire szereti őket az Isten. Megértették, mit jelent Krisztus keresztáldozata, kereszthalála, mit jelent az Eucharisztiában való önátadása, és annyira megérinti ez a szeretet őket, vagy megérintette, vagy kortárs szent testvéreinket megérinti, hogy erre mindenképpen válaszolni akarnak. Nem csak kicsit, nem csak egy-két jó cselekedettel, hanem teljes önátadással. Szeretetválasszá tették az életüket. Ha megértjük Isten szeretetét, akkor nincs más választásunk, mint szeretetválasszá tenni az életünket. És akkor üzenet lesz az életünk.

Annyi beszéd elhangzik ebben a világban, ömlik a szó és néha teljesen felelőtlenül és feleslegesen; nincs hitele, nincs mögötte fedezet. De ha szeretetválasz az életem, akkor ott van fedezetként a szeretettel megérintett, szeretetválasszá tett életem. Hiteles és hatékony lesz a szó, ereje lesz a szónak. Az evangélium a legveszélyesebb dolog a világon, mert megváltoztatja az embereket, és szabadon változtatja meg belülről. A legnagyobb robbanóerő, mert akit megérint, akit eltalál az ige és átjárja a szívét és az értelmét, az elkezd változni belülről. Minden kényszer nélkül. Most, amikor emlékezünk és imádkozunk azért, hogy a szentté avatás megtörténjen, mondjunk igent Isten akaratára, mert az ő akarata az, hogy szentek legyünk – hangzott el a homíliában.

Püspök atya gondolatai visszaköszöntek a nap folytatásában, hisz ezúttal nemcsak Bódi Mária Magdolnát ünnepelték, hanem a veszprémi és a várpalotai kerület hittanosainak találkozóját is ide, az ünnep köré szervezte a Hitoktatási Iroda a kerületi koordinátorok segítségével. A szentmise után helyben maradva – az időjárás nem tette lehetővé a tervezett közös zarándoklatot a litéri temetőbe – interaktív színdarab formájában a gyerekek felelevenítették Magdi életét, majd három helyszínen különböző kreatív foglalkozásokon vettek részt: többek között Bódi Mária Magdolnáról szóló kvízvetélkedőre, társasjátékokra, kézműves foglalkozásra, zászlókészítésre is sor került a nap folyamán. A hittanos találkozó megható pillanata volt, hogy a gyermekek egy koszorúra helyezték Bódi Mária Magdolnának írt kéréseiket, imáikat, gondolataikat, melyet a találkozó végén Laposa Norbert balatonfűzfői plébános a temetőben, Magdi sírján elhelyezett. A hittanos találkozó a gyermekek nagy örömére közös bobozással zárult.

Mindeközben a felnőtteket Magdi tanúságtevő életéhez kapcsolódó elmélkedés, lelki töltekezés lehetőségével kínálták meg a szervezők Csernai Balázs pasztorális referens vezetésével.

A kedvezőtlen időjárás miatt a gyalogos zarándoklat elmaradt, így Udvardy György érsek a Bódi család tagjaival, valamint egy kisebb csoporttal Litéren Magdi sírjánál közös imádság után elhelyezték a megemlékezés virágait.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »