Első világháborúból származó relikviák kerültek elő a Veszprémi várban található nagyszeminárium épületének alagsorából.
 
A érsekség megbízásából a Magyar Nemzeti Múzeum régészei folytatnak előzetes kutatásokat az építészeti tervek ismeretében, melynek során az előzetes feltárás alkalmával sírokat találtak. A feltárás folyamatán a kutató szakemberek elásott fegyverekre és lőszereket fordítottak ki a földből. Az ilyen esetben szükséges protokoll szerint a tűzszerészek értesítése megtörtént. A helyszínen Kelemen Ferenc főtörzsőrmester, tűzszerész kiképző altiszt megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres lőszerek kerültek elő. Továbbá újságpapírba csomagolva még 60 darab lövedéket találtak. A korabeli újság sajnos elporladt, azonban egy kis darabon ma is jól olvashatóan tűnik fel Tisza István neve. Így arra következtethetünk, hogy az első világháború végéhez közeledve hantolhatták el a puskákat és a lövedékeket az épület pincéjébe.
 
A tűzszerészek a területet további leletek megtalálása érdekében gondosan átvizsgálták, majd a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították a ma előkerült erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket.
 
 

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »