Istennek nemcsak az a kedves amikor az ember munkájával mintegy a teremtő Isten munkatársává válik, hanem az is, amikor az ember szenvedésével a szenvedő Krisztusnak lesz a társa – mondta Márfi Gyula érsek a veszprémi kórházban bemutatott szentmisén. Homíliájában Szent Lőrinc lelkületét állította példaként.

Szent Lőrinc legendája szerint  amikor II. Szixtusz pápát 258-ban elfogták, Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét az egészet a szegények között. Mihelyt megtudták, hogy ő a vagyon őrzője, elfogták, és követelték az egyház vagyonát. Erre Lőrinc elővezette a betegeket és a szegényeket, mint az egyház legnagyobb kincseit.

Hangsúlyozta, hogy az is egy sajátos kegyelmi ajándék, ha valaki a szenvedő Krisztust képviselheti, például betegként felajánlhatja szenvedéseit másokért. Ugyanígy a betegek gyógyítása is karizma, nem csak egy szakma. Az orvosoknak, ápolóknak a lelkében ott kell legyen Krisztus lelkülete – mondta a főpásztor.

A Betegek világnapját 20 éve, 1993 óta II. János Pál pápa kezdeményezésére ünnepeljük. II. János Pál pápa 1992-ben döntött arról, hogy a katolikus egyház február 11-én tartsa a betegek világnapját, azon a napon, amikor a legenda szerint 1858-ban megjelent Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, Lourdes-ban, egy kis francia faluban. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2000 óta mutatnak be szentmisét ezen az ünnepen. 2001 óta pedig a protestáns egyházak is csatlakoztak a világnaphoz.

Márfi Gyula érsek és Nagy Károly apátkanonok, plébános és Felker Zsolt káplán mutatott be szentmisét a Betegek Világnapja alkalmából a Csolnoky Ferenc Kórházban és kiszolgáltatták a betegek kenetét. Igeszolgálatot végzett Steinbach József református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkipásztor. A szentmisén rész vett dr. Rácz Jenő főigazgató és a kórház több dolgozója.

Az ünnepi alkalmat követően megáldották és megszentelték a kórház új Onkológiai Centrumát.

A Szentatya hagyományosan üzenetet intéz a betegekhez, amely az alábbi linken olvasható.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »