Ahogy Rómában, úgy a veszprémi programsorozat harmadik napjának középpontjában is a Családok Világtalálkozójának aznapi katekézise állt. A programoknak ezúttal is a Veszprémi Érseki Főiskola adott helyt, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatott és a Családpasztorációs iroda szervezett meg.

A nap előadója Mihalec Gábor volt. A párterapeuta előadásában elhangzott gondolatok jelentős mértékben hozzájárultak társunk, a kapcsolatunk és saját magunk jobb megértéséhez, az egymás iránti odafigyelés és megértés gyakorlásához. Jó volt tudatosítani, hogy a házasság egy olyan kötelék, amelynek gyökerei egészen a Paradicsomig vezethetők vissza, vagyis isteni eredetű. Az előadást sok személyes történet színesítette, olykor könnyedebb témákkal, máskor megindító történetekkel esendőségünket és felemeltetésünket is megvilágítva.

Különböző kutatásokat bemutatva felmerült, lehet-e egyáltalán tudományosan vizsgálni az élet egyes területeit a hittel való összefüggésben? Ugyanakkor, ha a társadalom több mint négyötöde hívőnek vallja magát, akkor a kutatások során kihagyható-e ez a terület az elemzésből? Erre egyértelműen az a válasz, hogy nem; ezért is született számos tudományos igényű kutatás a témában. Az előadó ezekből olyan példákat hozott, melyek a „száraz tényeken” túl valódi emberi történetekben elevenedtek meg.

Az ismereteket öt pontba szervezte. Az első pontban Jézus szerepét ismerhettük meg a családban, és a szeretet két fajtáját is bemutatta: amivel mi emberek tudjuk szeretni egymást, érzelmektől vezérelve ill., amivel Isten tud szeretni bennünket, döntésektől vezérelve. A krisztusi szeretet forrásától, magától az Istentől ez a szeretet befogadható, elleshető, tanulható, és számunkra is megélhető.

A pontok között az ima is kiemelt helyet kapott, rávilágítva arra a tényre is, hogy azok, akik rendszeresen imádkoznak, képesek jobban kifejezni az érzelmeiket.

A pszichológus dinamikusan használta a rendelkezésre álló teret is. Ezzel nemcsak az érthetőséget segítette, hanem a gondolatok rögzülését is a hallgatóságban. Az egyik ilyen kép a házasság és az élettársi kapcsolat közötti különbség szemléletes bemutatása volt, a csukott és a résnyire nyitva hagyott ajtóval és az odakészített bőrönddel. Szóba került a Gyűrű-kúra c. főleg jegyespároknak szóló könyv egyik bevezető gondolata, miszerint ha kövekbe botlunk és esetleg el is esünk benne, azt a követ némi csiszolással később felhasználhatjuk egy lépcsőfoknak a kapcsolatunkban.

Ha nincs egyetértés a családon belül a közös életünket érintő fontos kérdésekben, akkor érdemes néhány réteggel a felszín alá menni, oly módon, hogy többször is feltesszük a “miért?” kérdést. Az ezekre adott válaszokat kellő empátiával kezelve jobban megérthetjük társunkat és a motivációját, ezáltal bizonyosan közelebb kerülünk egymáshoz, és nem a felszínen látható szembenállás határozza meg az érzéseinket.

Nem csak a felnőttek töltekezhettek újra egy hiteles szakember tapasztalataiból és történeteiből, hanem a gyerekek is több lehetőség közül választhattak: Gregus László mesemondó, a megunhatatlan légvár, a Honvédség jóvoltából felállított tájfutópálya, illetve Écsi Gyöngyi felvidéki bábos meséje szórakoztatta a fiatalabb korosztályt. A lelkes és kitartó kosárfonók pedig befejezték a harmadik napja készülő kosarukat.

A nap ismét szeretetvendégséggel, jó hangulatú beszélgetéssel zárult.

Boleraczki Miklós

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »