PÁPA

Pápán a város betlehemét és adventi koszorúját advent első vasárnapjának estéjén szentelte fel dr. Mail József apát-plébános. A gyertyagyújtás ünnepi fényét a Szent István Római Katolikus Nagytemplom Kórusa és dikjainak  műsora, valamint a Nagytemplom Énekkarának éneke emelte.

Dr. Mail József köszönetét fejezte ki a városvezetésnek a szép betlehemért és a koszorúért. Mint mondta, az adventi koszorún a zöld szín a reményt, a lila bűnbánatot, a négy gyertya a négy vasárnapot jelenti. Egy gyertya rózsaszín, az az öröm vasárnapja.
“Áldd meg Urunk ezt a betlehemet és a jászolt, mely a keresztény nép örömét szolgálja. A megtestesülésnek ez a jele segítse megtartani a szülők és a felnőttek hitét a gyermekekben, növelje a reményt és mindnyájunkban erősítse a szeretetet” – e szavakkal áldotta meg a betlehemet, majd az adventi koszorút.


“Áldd meg ezt az adventi koszorút, hogy mint a remény jele az örök életre és szentek közösségére figyelmeztessen minket és add, hogy e napon növekedjen a Te kegyelmedben, a Te világosságodként a Te szent fiad, a mi Urunk Jézus Krisztus által” – kérte imájában az apát-plébános.

(forrás és fotó: papa-ma.hu)

 

AJKA

„Urunk, Jézus, fény és sötétség ura, kérünk, áldd meg a te  Szent Lelkeddel karácsonyi előkészületeinket.”  Reitter István hitoktató Mark Neilsen: Adventi imádság című versével köszöntötte az ünneplő közönséget Ajkán.  A meghitt ünnepségen alkalomhoz illő verseket és dalokat hallhattunk, amit a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola tanulói, illetve szülők és pedagógusok adtak elő, Németh Noémi vezetésével.

Bakos Frigyes plébános atya arról beszélt, hogy a gyertya fénye jelképezi Krisztust, aki maga a világosság, és akinek eljövetelére évezredek óta várunk. Addig is a szeretet kössön össze bennünket.

Rieder András, a katolikus iskola igazgatója gyújtotta meg az adventi koszorú első gyertyáját, majd Bakos Frigyes kanonok, a katolikus iskola lelki igazgatója, Kovács Viktor evangélikus és Sándor József református lelkészek mondták el áldásukat. Advent második hetében a református gyülekezet segíti majd az előkészületet.

 

 

KESZTHELY

Advent első vasárnapján világítani kezdett a Keszthelyen a tűzifakoszorún a lángot jelképező első fény.

A város Fő terén tűzifából készült adventi koszorút állítottak, hogy kiálljanak keresztény kultúránk több ezer éves öröksége, európai mivoltunk egyik legalapvetőbb gyökere mellett, hitet tegyenek zsidó-keresztény értékeink mellett. 
A kezdeményező Ruzsics Ferenc polgármester, a fővédnök dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Mihályi Norbert Jeromos tihanyi perjel, Reisz Pál ferences házfőnök, Eperjes Károly színművész, Előházi Róbert, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány elnöke, Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója és a Lelkünk melege programhoz elsőként csatlakozott Visegrádot képviselő Mikesy Tamás részvételével zajlott advent első vasárnapján az ünnepi esemény.  A tizenkét méter átmérőjű adventi koszorú építéséhez felhasznált száz köbméternyi tűzifát kályhakész állapotban advent után szétosztják majd a rászorulóknak. Az adventi koszorún Márfi Gyula érsek gyújtotta meg az első gyertyát.

 

 

 

 

HÉVÍZ

A hit gyertyájának lángra lobbantásával az adventi koszorú első gyertyáját gyújtotta meg ma a Festetics téri adventi koszorún Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Papp Gábor, Hévíz polgármestere és Kiss László hévízi esperes-plébános. 

Az ünnepi alkalomra egybegyűltekkel Márfi Gyula osztotta meg advent gondolatait. Márfi Gyula szerint lélekben meg kell újulnunk, erre alkalmas az advent, a karácsony.
– Nem szabad elveszítenünk az észt, a hitet, a reményt, a kereszténységet, mely kétezer év óta egyesíti a népeket. Veled, Uram – e szavak kíséretében gyújtotta meg az érsek a hit gyertyáját, majd az Illyés-iskolások karácsonyváró zenés összeállításával zárult a gyertyagyújtási ünnepség. 

 

 

 

 

VESZPRÉM

Meggyújtották Veszprémben az első adventi gyertyát a várban felállított koszorún. Felker Zsolt, a bazilika káplánja áldotta meg a koszorút és Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket.

Az ünnepélyes gyertyagyújtás kezdetén Palásthy Bea, a Petőfi Színház színművésze Pilinszky János sorait olvasta fel.

A Szentháromság téren felállított adventi koszorú első lángját Némedi Lajos alpolgármester és Felker Zsolt káplán gyújtotta meg.

– Bár még nem zártuk le a 2018-as évet, de már sokan gondolkozunk azon, hogy milyen esztendő áll mögöttünk – fogalmazott Némedi Lajos. – Minden bizonnyal sokunknak van oka örömre, elégedettségre, és biztos vannak olyanok, akiknek fájdalmat is okozott az elmúlt év. Az alpolgármester szerint Veszprém számára összességében szép, jó, sikeres év volt az idei. Lélekben is gyarapodtunk, és elmondhatjuk: békében, nyugalomban telt el 2018. Ezt – békességet és nyugalmat – kívánt a közelgő ünnepre is.

– Amikor az adventi koszorún fellobban az első gyertya, a várakozásra, az eljövetelre emlékezünk – mondta Zsolt atya – Ha az adventi dalok a gyerekkorunkat idézik, ha úgy érezzük, mi már túl vagyunk azon, hogy Jézus eljövetelét várjuk, lelkünk mélyén mégis él bennünk a várakozás. Krisztus bebocsátást kér tőlünk, de csak ahhoz megy be, aki kinyitja az ajtót számára. Advent első hetében is figyelnünk kell az ő kopogtatására, ami eljön az imádságainkban, a liturgiáinkban, jócselekedeteinkben.

Észre kell vennünk, hogy szeretteink a legnagyobb ajándékok számunkra, és törekedni arra, hogy mi is azok legyünk számukra. Olyan ajándékok ők, mint Isten, aki nélkülözhetetlen, aki elfogad minket olyannak, amilyenek vagyunk, és üdvözít bennünket.mondta el a káplán, majd megáldotta a koszorút.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »