Együtt az úton

2021.07.17., Hírek rovat

A Családpasztorációs Iroda Együtt az úton elnevezésű programsorozatának második állomásának a tapolcai Nagyboldogasszony Plébánia adott otthont. Az Iroda helyi munkatársai a Templomdomb gesztenyefái alatt vendégelték meg az odalátogató családokat.

A rendezvény 16 órától vette kezdetét a Nyirettyű Népzenei Együttes koncertjével, melynek végén, a jó hangulatot megalapozva, rögtönzött táncház alakult kicsik és nagyok részvételével. A hivatalos megnyitón a Családpasztorációs Iroda képviselőjeként, a Sötét házaspár, Csilla és Béla köszöntötte az egyházmegye családjait, kiemelve a program alapjául szolgáló gondolatot: mennyire fontos életünkben a közösség megélése. Rövid köszöntőt mondott Csonka Nándor esperes, plébános atya. A felvezetőhöz csatlakozva kiemelte, minden megkezdett útban benne van a remény. Annak a reménye, hogy elérhetjük a kitűzött célunkat, hiszen, aki elindul az úton, célba akar érni. De, ahogy mondta, egyedül elindulni értelmetlen, mert az úton haladás lényege a közösségünk alakítása, a közösség célja pedig az Istenben elérendő boldogság. Ennek a mai napnak is az a lényege, hogy együtt, közösségben szerető gyermekeiévé váljunk a mi szerető Atyánknak – zárta gondolatait Nándor atya.
Dobó Zoltán, Tapolca város polgármestere is üdvözölte a vendégeket, külön megköszönve a szervezők által megteremtett kellemes és meghitt légkört. Rámutatott arra, hogy ez a nap igazán a családokról és azok lelki életéről szól, amelymegfogalmazása szerint – újfent erősíti azt a tényt, hogy a társadalom alapegysége a család, hogy ezt az országot, ezt a nemzetet, ezt a bolygót a családok népesítik be. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha egy ilyen péntek délutánon, amikor számtalan más program is kínálkozik, mégis sokan ezt a rendezvényt választották, jelen vannak és fontosnak tartják, hogy megmártózzanak az együttlét örömében. Végezetül pedig megosztotta azt a gondolatát, hogy egy család, egy közösség mozgatórugója az egymás iránti tisztelet és alázat, és ez az, aminek ez a rendezvény is köszönheti létrejöttét.

A köszöntők után szülőknek és gyerekeknek is különböző programokat kínáltak a szervezők: a Plébánia udvarán a kicsiket játékos foglalkozás várta, többek között a Fanyűvő Játékpark és a Tapolcai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársainak közreműködésével. A serdülő korosztálynak a templomdombi kiállító teremben múzeumpedagógiai foglalkozást tartott Dr. Décsey Sándor, a Városi Múzeum igazgatója.
Ez idő alatt alatt a felnőtteknek Kiss Didák OFM tartott előadást és beszélgetést a templomban. Didák testvér folytatva a Balatonfüreden elkezdett témát, a keresztény személyiség felépítéséről, a családban jelenlevő hatásmechanizmusokról osztotta meg gondolatait. A beszélgetés fókuszpontjában az érzelmek spontaneitása és tetté válásának koordinálása állt. Az előadás után 18 órától, a gyermekek csatlakoztak a szüleikhez, hogy a családok immár közösen vegyenek részt a Szent József litánián, amely során hálát adtak egymásért, a megélt közösségekért és a Szent Szűz jegyesének közbenjárását kérték életükre, szeretteikre.

Fél héttől a program ismét szabadtéren folytatódott, ahol együtt fogyaszthatták el a vacsorát, végezetül pedig a Tapolcai Musical Színpad Mosolyogni kell! című műsora teremtett nagyszerű hangulatot a szép nyári napnyugtában. Megalapozva a gyermekek vidám táncát és a felnőttek önfeledt, kellemes beszélgetését az árnyas vadgesztenyefák alatt.

Burucs Tamás

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »