Árpád – házi Szent Kinga születésnapján március 5-én, Küngösön az ország egyetlen, 2013-ban felszentelt Szent Kinga templomában gyűltek össze szép számban az ünneplő papok és hívek.

Több szent ereklyéjének jelenlétében mutatták be a szentmisét, melynek főcelebránsa dr. Herdics György c. apát volt, vele együtt koncelebrált Beke Zsolt h. esperes, plébános, Parák László esperes, valamint Darnai János káplán.

Herdics György szentbeszédét Rembrandt Tékozló fiú című festményére építette, mely kép az apa érintését áldásként ábrázolja a hazatérő fiú vállán. A képen az apáról az öregkornak a benső fénye sugárzik, ő már az Isten szemével nézi az embereket és a világot. Elmondta, hogy nekünk is egy kicsit apává kell válnunk életünk során, Isten szemével kell látnunk a világot. A Szentek is ezt tették, Isten szemén át látták a világot. Árpád- házi Szent Kinga is így tett, ezért is válhatott szentté és ezért válhatnak szentté a hősök, a nagyok, az igazak és ezért válhatunk hitünk, reményünk szerint mi is mindannyian szentté. Ne féljünk a megpróbáltatásoktól, a megpróbáltatások megtisztítják az embert. Bízzunk a gondviselésben, hangsúlyozta. Minden úgy jó, ahogyan megtörtént, mert minden élethelyzet tanít minket. Jó volna, ha újrakezdhetnénk az elrontott dolgainkat, de erre nincs lehetőség, és az se baj, ha életünk folyamán bukdácsolunk, ha hibákat is követünk el, nem baj, ha tanulunk ezekből. Ha azt mondjuk, hogy ennél már jobban akarok járni azon az úton, ami a jóhoz, az Istenhez vezet. Becsüljük meg azt, amit kaptunk, törekedjünk a jóra, és ha vétkeznénk, gondoljunk a megtérés lehetőségére. Isten országában senki sem hazátlan, zárta gondolatait az apát.

A szentbeszéd után került sor a templombelső falán elhelyezett – Küngös település címerével ellátott – emléktábla, valamint a bejárat feletti az irgalmasság évére készült tábla megáldására.

A közös ünneplés az altemplomban folytatódott, ahol megnyitották Beke Zsolt plébános felhívására készült alkotásokból válogatott kiállítást, melynek témája az irgalmasság éve volt. A pályázatra a környékbeli falvakból, óvodából, iskolákból, köztük református iskolákból is érkeztek rajzok, festmények.

Szent Kinga falujában ez a szép ünnep, áldással és szerény agapéval zárult.

 

 

 

 

IMG_7779 IMG_7776 IMG_7759 IMG_7756 IMG_7749 IMG_7738 IMG_7731 IMG_7721 IMG_7716 IMG_7715IMG_7784IMG_7714

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »