A papok nem csodabogarak, hanem olyanok, akik nagy kincset őriznek: az Istennel való barátságot. Ezt csak úgy tudják megosztani másokkal, ha hiteles életet élnek.

A „Legyetek tehát irgalmasok!” című beszélgetőkönyvben leírt, valamint az azonos című veszprémi, március 29-i  KÉSZ- előadásban elhangzott mondatok határozottan illenek Fábry Kornél atyára. Ő is – hitvallása szerint – mindent csinál, amit a többi „normális” ember. Mindennapi életének része a sportolás, a művészet, az autóvezetés, baráti együttlét. Nem idegen tőle a fizikai munka sem, ha a plébánia szépítésénél erre van szükség. Vallja: fontos, hogy megállja a helyét mindenhol, ahol az emberek találkoznak vele.

Kornél atya hitelességét erősíti őszinte vallomása a családjáról és arról, hogyan hallotta meg Isten hívását a papságra, hogyan szakított előző életével, és mennyire fontos volt megtérésében a csendes szentségimádás, amit nagyon szeretne minden ember életének részévé tenni. Osztozik annak a hölgynek a látomásában, aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus magyarországi létrejöttéig az ország területén egyre több helyen felvillanó, majd az egész országot beborító, Istenért égő lángot látott. Kornél atya, akit Erdő Péter bíboros a kongresszus főtitkárává nevezett ki, szeretné, ha megvalósulna, hogy legalább minden negyedik településen legyen egy templom, ahová a nap minden órájában be lehessen térni csendes szentségimádásra.

A 2020-as magyarországi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkáraként a Kongresszus előkészítéséről, célkitűzéseiről, tervezett helyszíneiről beszélt részletesen, valamint arról is, hogy mi az egyes plébániák, sőt az egyes emberek feladata a nagy eseménnyel kapcsolatban. Képeket villantott fel az 1938-as világkongresszusról, ahol még természetesen sokkal kevésbé fejlett technika állt rendelkezésre, mint napjainkban. Láthattuk a hatalmas tömegeket a tavalyi, Cebuban megrendezett világeseményről, a döbbenetes számú elsőáldozóról, körmenetben részt vevő százezrekről. Hihetetlen lehetőségünk lesz három év múlva, hogy bemutassuk hazánk hitéletét, hogy sok keresőt vonzzunk magunkhoz, ha hitelesen képviseljük vallásunkat, és megfelelően előkészítjük ezt a rendkívüli rendezvényt. Az előkészületekre máris számos példát hozott fel Kornél atya, de felhívta a figyelmünket, hol és hogyan vehetünk mi is részt az előkészületekben.

Mi a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus? – Világméretű ünnepségsorozat az Eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítésére, egyben tanúságtétel a világ felé.

Kezdete 1874-re, egy francia hölgyhöz, Émilie Tamisier-hez nyúlik vissza, aki a kezdeményezője volt, de az első jelenlegihez hasonló esemény misékkel, körmenettel, szentségimádással 1881-ben, a franciaországi Lille-ben jött létre.

A kongresszus célkitűzései: Krisztus ünneplése az Oltáriszentségben, tanúságtétel a világ felé Isten végtelen szeretetéről, hitünk szent titkának megismertetése és megszerettetése, az eucharisztikus élet előmozdítása a hívek körében, hogy élő Krisztus-kapcsolatban élve, hiteles, tanúságtevő keresztényként legyenek jelen a világban Isten dicsőségére és a lelkek üdvösségére.

Az előkészületek közé sorolható a pünkösdtől pünkösdig három éven keresztül folytatott tematikák kidolgozása és megvalósítása, például 2017-ben: az Eucharisztia, az egyéni élet forrása, 2018-ban: az Eucharisztia az egyház életének forrása, az Eucharisztia forrás a világ életéért. 2018 őszén indul országjárásra a missziós kereszt a kongresszus szimbólumaként.

Személyre szabott feladataink is lesznek nekünk, tanúságtevő katolikus keresztény hívőknek. Ezek: az ima, személyes és folyamatos kapcsolat Krisztussal a gyakori szentségimádásban való részvétel által, és az Egyház szeretete, amely a tanúságtevő, hiteles keresztény életben nyilvánulhat meg.

Demény Anna

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »