Tizennegyedik alkalommal rendezték meg november 8-án a Veszprémi Főegyházmegye kelet-balatoni, veszprémi régiója általános iskolásainak Szent Imre névünnepéhez kapcsolódó kórustalálkozóját Balatonfűzfőn a Jézus Szíve templomban.

A hagyományos énekkari eseményre Veszprémből, a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolából, Papkesziről és Csajágról, a református általános iskolából, Balatonfűzfőről az Irinyi általános iskolából és Várpalotáról, a Nepomuki Szent János katolikus iskolából érkeztek énekkarok, akiket Szécsi Ferenc balatonfűzfői plébános köszöntött a templomban. Felidézte Szent Imrének, a fiatalok védőszentjének életútját, kiemelve hazafiasságát és imádságos életét, zsoltározó lelkületét. „A kóruséneklés olyan örömforrás, amely közösséget teremt azok között, akik ketten vagy hárman összejönnek és összedalolnak” – idézte Kodály gondolatait, amelyek akár Jézus szavainak („Akik ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, én is ott vagyok velük” – Mt. 18,20.) a folytatásai, kiegészítései is lehetnének

A találkozón népdalok, népénekek, gyermekdalok, gitáros ifjúsági énekek mellett hagyományos templomi énekek, illetve musical-részletek is felhangzottak a gyermekek ajkán. Az ünnepi hangversenyt szeretetvendégség követte a plébánia udvarán, majd a kórusok előadásainak értékelése után Bohus Péter főegyházmegyei főzeneigazgató igeliturgiát tartott.  Felcsendült a hagyományos Szent Imre-ének, s szentbeszédében az atya az imádság fontosságát emelte ki. Szent Imre éjszakánként is gyakran virrasztott, imádkozott és zsoltárokat énekelt. Az ének segíthet nappal is az embernek a lelki békét megtalálni, mutatott rá. Zsoltározni többféleképpen lehetséges, úgy is ha csak egy-egy sort énekel valaki, de úgy is, hogy felváltva szólaltatják meg a zsoltárverseket. Így vagy úgy, de nagyon fontos, hogy imádkozzunk naponta gyakran. Akár rövid imákat is lehet mondani a teendőink között.  A legrövidebb istendicséret: az Alleluja.

A kórustalálkozó a plébánia előtti Szent Imre-szobornál megemlékezéssel, koszorúzással, gyertyák gyújtásával zárult.

Toldi Éva

[simpleviewer gallery_id=”400″]

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »