A Veszprémi Főegyházmegye Hitoktatási Irodája továbbképzést szervezett a Katekéták számára 2022. február 19.-én, amelyet a Veszprémi Érseki Főiskolán tartottak. A félévente megrendezésre kerülő rekollekciós nap témája ezúttal a Szinódus 2021-2023 volt, közösség, részvétel, küldetés.

A program szentmisével kezdődött melyet Dr. Udvardy György érsek atya mutatott be a jelenlévő atyák koncelebrálásával. Érsek atya homíliájában kiemelte, a Katekéta részesedik az egyház tanítói küldetésében, abban a bizalomban, amelyben az egyház rábízza önmagát az egyház gyermekire, a kiválasztottakra, küldöttekre,  mert bízik abban, hogy a küldöttnek Isten élménye van. Olyan is mikor fenn van a hegyen, vagy amikor színről színre látja az ő küldőjét. Van olyan élménye mikor pontosan látja Jézus Krisztusnak az Isten fiának a természetét, a belső kapcsolatát teremtőjével, és szíve szándékát, hogy minden ember üdvözüljön és éppen ebből a belsőséges ismeretből látja jól magát az embert akihez küldetett. Fontos, hogy a mindennapok folyamán, a tanításban, az életünkben ebből az Isten látásból merítsünk és éljünk. Az evangéliumhoz kapcsolódóan elmondta, hogy az ember máshogy tekint vissza a nehézségekre, miután visszanéz a hegyre, máshogy látja a megtett utat. A hegyre feljutni nem könnyű, erőt kell kifejteni, nehézségek árán tudjuk megmászni, de visszanézve megfogalmazódik bennünk, hogy jó, hogy megtettük.

A Szentmisét követően a szakmai nap Dr. Csernai Balázs pasztorális referens és Leitner Veronika pasztorális munkatárs előadásával folytatódott. A Katekéták ízelítőt kaptak a szinódusról, a szinodális folyamatokról, majd ezt követően kiscsoportos beszélgetésekben, a három fő dimenzióhoz (közösség, részvétel, küldetés) kapcsolódó kérdések mentén járták körül a témakört. A továbbképzés folytatásában kiértékelték a csoportok munkáját, melynek során  egy-egy résztvevő összegezte és osztotta meg a kiscsoportos beszélgetés eredményeit. A csoportok kérdésekre adott válaszai közül mindegyik kínált valami újat, érdekeset, új megközelítést, amely ily módon közkinccsé vált, így mindenki gazdagodott általuk.

A rekollekció második előadás a Krisztussal az úton- közösség, részvétel, küldetés a hitoktatásban címmel tartotta meg Dr. Csernai Balázs atya.  Tematikája pedig a Szent család volt, melynek példáján keresztül mutatta meg mindenki számára, hogy  mekkora jelentőségű a hitoktatók szerepe a mindennapokban.

A katekéták II. Központi Rekollekóciója, Felker Zsolt Hitoktatási referens atya gondolataival és áldásával zárult.

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »