Első alkalommal 2009 őszén rendezte meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Magyar Katolikus Kultúra napjai elnevezésű programsorozatot. Ennek célja azóta is, hogy bemutassák többek között a művészetek és az irodalom azon részét, amellyel „a katolikus vallás érintkezett” a történelem során, „hiszen a köztudat számára rendkívül fontos, hogy reális kulturális azonosságunkat az emberek megismerhessék” – mondta el akkoriban Erdő Péter bíboros. Az előző években egy hétig tartó Katolikus Kultúra Napjai programsorozat ebben az évben egész október hónapra kiterjedő Magyar Katolikus Kulturális Hetek rendezvénysorozattá bővült, amelynek idei témája a magyar költők istenes versei lettek. Ehhez kapcsolódóan az egyházmegyék sokféle eseményt szerveztek, többek között kerekasztal-beszélgetések, felolvasó estek, közönségtalálkozók, szavaló versenyek, rajzpályázat, valamint könyvvásár és könyvbemutatók is színesítik a programot.

IMG_1644A Szaléziánum is kapcsolódott a Katolikus Kulturális Hetek országos programsorozathoz. A megnyitó előadást dr. Márfi Gyula érsek tartotta magyar költők istenes verseiről. Érsek atyáról köztudott, hogy nagyon szereti a verseket, és nincs olyan prédikáció, amelyben nem idézne valamely nagyszerű költőnktől, korábban saját rádió műsora is volt a témában és már sok helyen tartott hasonló előadást. Nagy örömmel vállalta a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat megnyitó előadását a Szaléziánumban, melyet a veszprémi Mária Rádió élőben közvetített.

Az előadás meghallgatható az alábbi linken.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozat következő programja:

Október 16-án, csütörtökön 17 órától a Szaléziánum Ars sacra – Sacra liturgia című kiállításához kapcsolódva Cséry Gergő plébános tart előadást a liturgikus öltözetekről majd tart tárlatvezetést.

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »