A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola adott helyet ismét a főegyházmegyei ministráns találkozónak szeptember 21-én, szombaton. A több, mint 300 résztvevő közül sokan a főegyházmegye legtávolabbi részeiről érkeztek, ahogy a ministránsreferens is, Tódor Szabolcs atya, aki búcsúszentlászlói plébános. A főegyházmegye papnövendékei vettek még részt a programok szervezésben és lebonyolításában. A találkozó szentmisével kezdődött, melyet Udvardy György érsek mutatott be Márfi Gyula ny. érsekkel és a ministránsokat kísérő atyákkal.

Szentbeszédében a főpásztor az elhangzott evangéliumi részre hívta fel a figyelmet: „Kövess engem!” Jézus Mátét hívta ezekkel a szavakkal magához egy olyan tevékenység elvégzéséhez, mely ismeretlen volt számára. Jézus azért hívta el az apostolait, hogy vele legyenek, hogy megismerjék mi lakozik a szívében, megismerjék a gondolatait, a tanításait. Egy barátot is akkor tudunk igazán megismerni, ha a gondolatait, érzéseit is ismerjük. Ahhoz, hogy kövessünk valakit a legfontosabb dolog megismerni őt. Mi is csak azt tudjuk követni akit ismerünk, akiben megbízunk! Akit nem ismerünk és nem bízunk benne, miért is mennénk utána? – tette fel a kérdést a főpásztor.- Viszont ha valakiben bízunk, érdekes lehet az, amit számunkra mutatni akar. Ha megbízunk a másik személyében, akkor el tudjuk fogadni azt is, amit ő mond.

Nagyon fontos a másik követésében az is, hogy értékelni tudjuk mindazt, amit a másik kínál, vagy amire meghív. Az együtt töltött idő alatt hasonlókká válunk, ugyanaz lesz az élményünk. Az együtt töltött jó élményért akár áldozatokat is képesek vagyunk hozni, például ezen a napon a ministránstalálkozó helyett is csinálhattak volna mást a gyerekek. De ők korán felkeltek, és eljöttek – emelte ki György érsek.

A főpásztor hozzátette, hogy csak az értékes dolgokra érdemes odafigyelni, érdemes felemelni a fejünket! Emeljük fel a tekintetünket, tegyünk komoly erőfeszítéseket a komoly dolgokért. Emeljük fel a tekintetünket, hiszen Jézus is erre bíztat. Ha két út van előttünk, a nehezebbet válaszd!- bíztatta a ministránsokat a főpásztor.

A szentbeszéd zárásaként az érsek atya megköszönte minden résztvevőnek a szolgálatot, melyet a találkozó kapcsán végeztek. Megköszönte a részvételt, hogy eljöttek és mások ünnepét szolgálják. Hogy a „Jöjj kövess engem” hívás talán a ministránsokat is elhívja a papság felé. Hiszen Jézus az, akiben érdemes bízni, akit szeretünk és tisztelünk. Aki nem csap be, és mindaz amit mondott azt az ő tanításával és életével hitelessé tette. Jézus hívására válaszolnunk kell! A jó válasz az igen, legyünk bátrak igent mondani! – kérte a ministránsokat Udvardy György érsek.

A szentmisét követően Lendvai Zoltán János rédicsi plébános, a “gördeszkás pap” bemutatóját tekintették meg a fiatalok, akik ezután a különböző állomáshelyeken járva ismerkedhettek meg egyházunk működésével – pl. a liturgikus öltözékekkel, egyházi zenével, ostyasütéssel, vagy játékos programokban próbálhatták ki magukat – pl. a kötélhúzáson, a csokievésben vagy az ugrálóvárban.

Emellett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyházmegyei felelőseinek köszönhetően a készülő nagy eseménnyel is közelebbről megismerkedhettek.

Ehhez kapcsolódik, hogy Veszprémből is számos fiatal indult el szombaton Budapestre, a Forráspontra, mely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében jelenleg zajló ifjúsági eucharisztikus nap. A fiatalok egy része részt vett délelőtt a ministránstalálkozón, hogy Udvardy György érsek bátorító szavaival keljen útra a nagy sikerrel lezajlott eseményre.

A ministránsok találkozójának zárásaként a részvevő plébániák emléklapot vehettek át, majd Varga István, a Hittudományi Főiskola és a Boldog Gizella Szeminárium rektorának áldásával és élményekkel tele indulhattak haza.

IMG_0424
IMG_0433
IMG_0443
IMG_0460
IMG_0441
IMG_0502
IMG_0482
IMG_0474
IMG_0526
IMG_0533
IMG_0514
IMG_0485
IMG_0446
IMG_0556
IMG_0571
IMG_0559
IMG_0554
IMG_0581
IMG_0584
IMG_0625
IMG_0619
IMG_0679
IMG_0675
IMG_0601
IMG_0632
IMG_0641
IMG_0643
IMG_0648
IMG_0650
IMG_0664
IMG_0709
IMG_0696
IMG_0682
IMG_0691
IMG_0772
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »