Nagyszámú érdeklődő közönség jelenlétében nyílt meg június 24-én, a Veszprémben élő, Gizella díjas, 70 éves faszobrász, M. Nagy József kiállítása. A jubileum alkalmából rendezte meg a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a szobrászművész gyűjteményes kiállítását a veszprémi Érseki Palotában. Udvarhelyi Erzsébet, a Gyűjtemény igazgatója elmondta, hogy M. Nagy József az egyik legismertebb és legnépszerűbb alkotója, mestere a kortárs magyar szakrális művészetnek. Munkáival szinte belakta a Kárpátmedencét. Magyarország 25 településén közel 70 szobra, domborműve, emlékműve látható köztereken, templomokban, közintézményekben. Balatonfűzfőn, Dunaújvárosban, Edelényben, Kaposváron, Balatonfüreden, Környén, Miskolcon, Leányfalun, Szentkirályszabadján, Mohácson, Tatabányán, Siófokon, Várpalotán, Veszprémben, Visegrádon. Számtalan műalkotása gyűjtőknél lelt otthonra Magyarországon és külföldön: Japánban, Skóciában, Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában és Cipruson. Témái Krisztus szenvedéstörténete, szentek, ószövetségi témák, a mitológia és a profán világ. Illatos cédrusból, juharfából, vörösfűzből, tiszafából, amerikai dióból, hársfából, tölgyből, körtefából, barkócafából, japán cseresznyefából készített „alkotásai mind lehelet finom felülettel, a fa erezetét, természetét tiszteletben tartva hordozzák M. Nagy József üzeneteit, vallomásait az általa, s mindannyiunk által megszenvedett, mégis örömteli pillanatokkal, mindenkit megajándékozó világunk, életünk legbensőbb lényegét hordozóan.” – írja Széki Patka László költő.

 Márfi Gyula veszprémi érsek hangsúlyozta, hogy „a fát megsebzi a művész, de nem haragjában, hanem hogy kihozza belőle a szépséget, úgy, mint ahogy Isten sem haragjában, hanem szeretetében sebez meg, alakít bennünket. Ő is szoborrá farag bennünket, a szó szellemi értelmében.” Érsek Úr Tóth Árpád Isten oltó kése című versét idézte: „Tudom és érzem, hogy szeretsz, próbáid áldott oltó kése bennem, Téged szolgál, mert míg szívembe metsz, új szépséget teremni sebez engem.”

Nagy Károly kanonok-plébános a művész barátjaként, testvéreként köszöntötte M. Nagy Józsefet.

„Mint a gyermek képzeletében a szélviharok fából kiszabadult szellemei, úgy születik újjá a fában az élet, a szentek, az asszony, a gyermek, a szerelem és szeretet, a művész teremtő akaratából. Ez a teremtő akarat a göcsörtös világban is a szépet, az értéket hívja elő a megfáradt fából. M. Nagy József a fából a lelket, az embert, a személyiséget teremti meg Múzsája segítségével. Beszélgetéseink során sohasem kritizáltuk a világot, hanem szépsége előtt hódoltunk.”

A megnyitón közreműködött Tóth Loon, a veszprémi Petőfi Színház művésze és a Liszt Ferenc Kórustársaság. Vezényelt: Vinczeffy Andrienne.

[simpleviewer gallery_id=”314″]
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »