Mindszenty József hercegprímás nyomába eredt egy busznyi fiatal, valamint kísérőik a Mindszenty Alapítvány meghívására november 4-én, pénteken, Budapesten.

A Pápáról és Veszprémből érkező gyerekeket és felnőtteket a Szaléziánum által szervezett út első állomásán Kovács Gergely, a Mindszenty alapítvány képviselője várta az „Országjáró Mindszenty” című tematikus napon a Szent István Bazilikában. Itt a Szent Jobb kápolnában Megyesi Ferenc pápai káplán atya mutatott be szentmisét a 70 fős – Budapest környékéről érkezettekkel kibővült -zarándokcsoportnak, akik a szentmisét követően megtekintették Szent István karereklyéjét.

A Bazilikából a Parlamentbe sétáltak át, ahol a Vadász-teremben részt vettek a Mindszenty–emlékérmek átadásán, majd megtekintették az épületet. Az Országház megtekintése a kupolacsarnokból indult, ahol a zarándokok tiszteletüket tették a Szent Korona előtt, majd a szimmetrikus épület felsőházi szárnyában tettek sétát hivatalos idegenvezetéssel. Itt a parlamentben Mindszenty József híres 1956. november 3-i rádióbeszédének helyszínén megkoszorúzták az itt található emléktáblát. E beszédet az 56-os események során szétlőtt Magyar Rádió helyett a Parlamentben kialakított ideiglenes rádióstúdióból intézte a hercegprímás az ország lakosságához.

Ebéd után a Magyar Rádió épületegyütteséhez vezetett az út – az Amerikai Nagykövetség mellett elhaladva,  ahol 15 évig élt bezárva a bíboros. A Magyar Rádió épületében a Rádiótörténeti Múzeum, az atombunker és a 6-os stúdió varázsolta el a résztvevőket, akik meghallgathattak egy, a bíborossal készült archív rádiófelvételt is.

A tematikus nap programja a Párbeszéd Házában zárult. Az épület bejárása során megtekintették a könyvtárszobában Loyolai Szent Ignác csontereklyéjét, majd részt vettek a Mindszenty – egy különleges PROFIL – 1956–2016 című kiállítás megnyitóünnepségén. (http://www.magyarkurir.hu/hazai/belekapaszkodni-isten-kegyelmebe-mindszenty-konyvbemutatok-es-kiallitasmegnyito)

IMG_1288 IMG_1306 IMG_1338 IMG_1392 IMG_1455 IMG_1463 IMG_1477

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »