Reisz Pál előadása

2015.02.21., Hírek rovat

A megszentelt élet évében azt a célt tűzte ki a Szent Mihály Főplébánia egyházközsége, hogy minden hónapban megismerkednek egy szerzetesrenddel. Ennek a sorozatnak az első állomása volt február 19-én este a Károly-templomban Reisz Pál jelenleg Sümegen élő és szolgáló ferences szerzetes előadása, mondta el a bevezetőben Nagy Károly apátkanonok, a Szent Mihály Bazilika plébánosa. A plébános régi vágyát is megosztotta a jelenlevőkkel, mely szerint nagyon szeretné, ha Veszprémben is újra letelepedne egy szerzetesrend.
Pál atya előadásában a rendalapító Assisi Szent Ferencről beszélt, aki máig nagy hatással van nemcsak a ferences rend tagjaira, de a világon számtalan emberre. A rendet 1209-ben alapította, amikor elhatározta, hogy szegénységben éli majd életét. A ferencesek koldulásból éltek akkoriban, a korszak másik kolduló rendje pedig a domonkosok rendje volt.
Szent Ferenc életét a Napfivér, Holdnővér című filmből ismerték meg sokan, s az idilli történet hatására sokan beléptek Magyarországon is a rendbe. A rend szinte a kezdetektől jelen van Magyarországon. A ferencesek több kegyhelyen szolgálnak világszerte, így Szentföldön is. Elsődleges feladatuk az evangelizáció, de jelentős részt vállalnak az oktatásában, a kulturális örökség megőrzésében és megismertetésében, a rászorulók segítésében. Magyarországon a ferencesek mintegy ötven helyszínen vannak jelen.

Az előadás után szentmisét mutatott be Reisz Pál ferences atya a vendéglátó Nagy Károly plébánossal, és Felker Zsolt káplánnal.

 [simpleviewer gallery_id=”792″]

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »