A Veszprémi Érseki Főiskola adott otthont idén a sorban VI. Scriptorium-konferenciának. A több éve rendszeresen megtartott konferenciasorozat középpontjában a kéziratosság, különösen az egyházi kéziratosság áll. A tudományos szimpózium-sorozat szervezői az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Klasszika Filológia Tanszéke és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézete voltak. A rendezvényen a szervezők szándéka szerint olyan referátumok hangzottak el, amelyek valamiképpen kapcsolódnak a kéziratosság fogalmához (kódexek, kéziratos művek, feljegyzések, kéziratos áhítati irodalom, kéziratos énekeskönyvek, tanári följegyzések, a könyvtárak állományában őrzött művekbe – főleg ősnyomtatványokba vagy régi nyomtatványokba – írt bejegyzések, marginális kommentárok, valamint egyes gyűjtemények kéziratos állományának bemutatása etc.). A konferencia 2023. május 10-11-én, a Gizella Napok programsorozat részeként valósult meg.

A rendezvényt Dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektorának köszöntője nyitotta, aki ismertette a megújuló intézmény képzési profilját. Dr. Udvardy György érsek atya ezt követő köszöntőjében kiemelte: mindazok, akik írásokat alkottak a történelem során, bátrak voltak, és a Teremtő erejéből mertek alkotni, újat létrehozni. Online köszöntötte a rendezvény hallgatóságát Dr. Birher Nándor, a PPKE BTK rektora, egyben az érseki főiskola oktatója. Ezt követően megkezdődtek a tudományos előadások: a rendezvény két napja alatt összesen 29 előadás hangzott el, kisebb részben online, nagyobb részben a helyszínen. Az érdeklődő közönség a konferenciát online módon is követhette. Az előadások négy szekcióban, összesen 8 ülésszakban hangzottak el: külön szekciót alkottak a Kódexek, források; a Keleti kéziratok (az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete előadói révén), a Könyvtárak, kéziratok, illetve az Újkori és legújabbkori kéziratok.

A konferencia első napjának végén a Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár könyvkiadói programját ismertette az intézmény vezetője. Ezt követően Érsek atya meghívására a vendégek borkóstolón vehettek részt: a Veszprémi Érseki Pincészet borait mutatta be a résztvevőknek Benesch Antal főborász. A rendezvény második napjának végén az érdeklődők megtekinthették az érseki könyvtár legértékesebb kincseit is.

A szervezők ígérete és az eddigi konferenciák gyakorlat szerint az elhangzott előadások tudományos igényű tanulmánnyá szerkesztett változata egy tanulmánykötetben fog megjelenni.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »