A hit éve ünnepélyes pápai megnyitásának napján, október 11-én a veszprémi Szaléziánumban. Dr.Márfi Gyula érsek, Pálfalviné Ősze Judit, az egyházmegyei kommunikációs és turisztikai központ vezetője, valamint Zagyva Richárd karitász-igazgató sajtótájékoztató keretében ismertették a Veszprémi Főegyházmegyének az eseménysorozathoz kapcsolódó jubileumi programjait.

Pálfalviné Ősze Judit, az intézmény vezetője elöljáróban elmondta, hogy a jövő év november végéig, Krisztus király ünnepéig tartó hit éve programsorozatához a Szentatya által a Porta fidei enciklikájában előírtak szerint lelkiségi-kulturális egyházmegyei szintű rendezvényekkel kapcsolódnak majd.

Veszprémben ünnepélyesen október 20-án nyitják meg az ünnepi évet, amely a II. Vatikáni Zsinat 50 éves jubileuma is egyúttal, valamint az eseményekhez kapcsolódóan ünneplik meg a Szaléziánum megnyitásának első évfordulóját.

A program szentmisével kezdődik, melyet Márfi Gyula érsek mutat be az egyházmegye papságával. Délután szentségimádást tartanak a Szent Mihály-székesegyházban az egyházmegye pasztorációs és lelkiségi csoportjainak (kispapi, ifjúsági, családos, karitász, hitoktatói, illetve plébániák) részvételével. Esti szentmisével zárul a nap.

A Szaléziánum jubileumi programjai között ugyanezen a napon a pasztorációs és lelkiségi csoportokat bemutatkozásra kérték fel, illetve ismertetik idei és jövő évi, a hit évéhez kapcsolódó színes programjaikat. Ezzel párhuzamosan az egyéves intézmény jeles eseményeit reprezentáló fotókiállítás is nyílik. A családoknak bábelőadással is kedveskednek, és a Szaléziánum kiállításai is térítésmentesen látogathatók lesznek.

November 17-én, Szent Erzsébet halálának évfordulóján a Főegyházmegyei Karitász lelkinapot és főegyházmegyei karitász-találkozót tart a bazilikában, melyre minden plébániai karitász-önkéntest és minden olyan hívőt várnak, aki a karitatív munkát tiszteli vagy abban valamilyen módon tevékenykedik.

A találkozó érseki szentmisével kezdődik; majd az egri karitász vezetője, Árvai Ferenc páter tart előadást, Hitben és szeretetben címmel. A nap folyamán pódiumbeszélgetések, vásár, filmvetítés szolgálja a lelki felkészülést. A várpalotai Nepomuki Szent János Katolikus Általános Iskola diákjai színdarabot adnak elő Szent Erzsébet életéről. Az ünnep imaórával és Szent Erzsébet kenyerének megáldásával kiosztásával, este pedig a Petőfi Színházban a Muzsikás együttes jótékonysági koncertjével zárul, Petrás Mária csángó népénekes közreműködésével.

A főpásztor kiemelte: november 10-én Boldog Ilonára, arra az elfelejtett magyar szentre emlékeznek, aki a veszprémi Szent Katalin kolostort alapította, ahol Szent Margit is nevelkedett kislányként. Ő az első stigmatizált nő az Egyházban, aki Krisztus sebeit hordozta testén.

Pálfalviné Ősze Judit ismertette, hogy a hit évének a veszprémi megnyitására jelenik meg a főegyházmegye Küldött című lapjának első száma is, amely kéthavi lap lesz, s nyomon kíséri az egyházmegye eseményeit, lelki programjait, évfordulóit, lelkiségi elmélkedéseket nyújt majd olvasóinak.

A jövő évi programok terve is készül már – hangzott el a sjatótájékoztatón. Október 5-én ünnepi eseménysorozat keretében ünneplik majd meg a katekizmus napját egyházmegyei szinten.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »