Veszprémben az idei évben a hagyományoktól eltérően új helyszínen, a belvárosban a Kossuth Lajos utcán került felállításra a város és a Veszprémi Érsekség közös adventi koszorúja. Az első gyertyát, mely hitünket jelképezi, Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen gyújtotta meg.
 
Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: az adventi időszakban fontos, hogy megéljük hitünket, hiszen a hit tart össze minket, erősít, segít a nehézségeket legyőzni és a helyes útra irányít mindannyiunkat. Ahogy a mondás is tartja, a hit értéktelen, ha nincs kipróbálva és nem élsz vele. A tapasztalattá alakult hit válik bizalommá. Ádvent ebben is segít nekünk, hogy közösen higgyünk és bízzunk magunkban, egymásban, az isteni gondviselésben. A hit táplálja a reményt, az örömöt és a szeretetet is. Az adventi gyertyalángokat. Jelképezze ez a gyertyaláng mindezt, és ennek a szellemében készüljünk keresztényi ünnepünkre itt Veszprémben is. – ezekkel a gondolatokkal zárta beszédét Ovádi Péter.
 
Adventus Domini. Az Úr érkezik, az Úr érkezése. Valakire várakozunk ebben az időszakban, akiről biztosan tudjuk, hogy meg fog jönni, akiről mi keresztények tudjuk, hogy igazából már eljött ebbe a világba. Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató atya Máté evangéliumi szakaszának felolvasását követően így fogalmazott: advent kezdetekor arra szólít fel minket Jézus Krisztus, hogy virrasszunk, legyünk készen, mert az ő érkezése olyan órában történik majd, amelyre mi nem is számítunk. Nem tudjuk, mikor és  hogyan jön majd vissza és tart ítéletet a világ fölött. Mi az övéi reményben, bizalomban és szeretettel várjuk az Ő eljövetelét bízva abban, hogy Krisztus irgalma el tudja törölni a mi bűneinket. Kívánom mindannyiunknak, hogy ez az adventi időszak legyen valóban ajándék, kegyelmi időszak az Istentől mindannyiunk számára, még hogyha eddig el is bóbiskoltunk, és ez számos értelemben áll ránk, töröljük ki az álmot a szemünkből, nyissunk új lapot az életünkben. Új advent, egy új egyházi év kezdete mindig új lehetőségeket is ad. – mondta el az irodaigazgató.
 
Az ünnepi gondolatok után Tornavölgy Krisztián atya megáldotta az adventi koszorút, majd Ovádi Péterrel közösen gyújtották meg advent első gyertyáját. A következő szombaton 17 órakor Hegedűs Barbara alpolgármester és Szabó János gazdasági helynök atya gyújtja meg a második gyertyát. (Veszprém Kossuth utca)
 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »