Barokk műtárgy teszi különlegessé a nagypénteki liturgiát Veszprémben.

A Szent Imre-templomban (egykori piarista templomban) tavaly kiállított szentsír a Szent Mihály Főszékesegyház húsvéti liturgiájának keretében néhány napra visszanyeri eredeti funkcióját.
Az aranyozott faragványokkal ékesített oszlopos, kupolás építményt a 18. században készítették. Mintája a jeruzsálemi Szent Sír volt. Eredetileg a Pápa melletti Ugod templomában használták a szent három nap kellékeként, onnan került a főegyházmegyei múzeumba. Műtárgyként évtizedekig raktárban őrizték Veszprémben, míg a Várhegyen 2022-ben megkezdődött felújítási munkák miatt el kellett szállítani onnan. 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódóan megrendezett Work in Progress kiállítás (melyről itt számoltunk be) részeként a beállványozott piarista templomban sikerült bemutatni a nagyközönségnek – mégpedig munka közben, a restaurálást megelőző vizsgálat fázisában. Idén húsvétkor pedig több mint száz év múlva újra eredeti szerepét tölti be. A teatrum sacrum díszleteként a régi hagyomány újra-felfedezése történik, ami talán új hagyomány kezdete lehet.
A szentsír a nagypénteki szertartás végén tűnik fel, amikor a Megváltó halála után teste sírba helyezésére emlékezünk. Az építményhez tartozik a halott Krisztus élethű szobra, mely fakoporsóba fektetve kerül a kupola alá. A sírt két angyal őrzi a kapu felett, a koporsó mellett pedig kilenc aranykerub siratja a Halottat.
A szentsír nagyszombat estig látogatható, húsvét vasárnap és hétfőn pedig az üres sír misztériumát teszi átélhetővé a piarista templomba látogatóknak.
Húsvét után a szentsír restaurátorműhelybe kerül, hogy 2025-re teljes pompájában visszatérhessen.

Az ugodi szentsír egy több évszázados hagyomány utolsó tanúja a veszprémi egyházmegyében, de országos összehasonlításban is kivételesen ritka. Az Érsekség szándéka, hogy múzeumi műtárgyként gondoskodjon a szentsír szakszerű megőrzésről, restaurálásáról, de ezzel párhuzamosan felkutassa azt a hagyományt is, amely létrehozta.

Amennyiben a múltnak ez az emléke a jelenben segíti a húsvét titkának mélyebb megértését, a hagyomány újrateremtésére is kísérlet születik. “Őseink hite a jövő reménye.”

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »