Udvardy György érsek augusztus 19-én Nagyvázsonyban, a Szent István templomban mutatott be búcsúi szentmisét és áldotta meg a megújult templombelsőt és az új kenyeret. Vele együtt koncelebrált Gere Dávid Márk plébános, Pintér Tamás Piusz atya és Tál Zoltán keszthelyi plébános – aki a településről származik.

A szentmise elején Gere Dávid Márk plébános köszöntése után a főpásztor megáldotta a nemrégiben megújult oltárokat és a szószéket.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: Jézus tanítása élettel ajándékoz meg bennünket. Ha mellette döntünk, akkor a jót szeretnénk életünk minden területén, az iskolában, a munkában, a közösségi életben is. Ahogy az evangéliumban is elhangzott, aki sziklára épít, az jó döntést hoz. A kérdés pedig az, mi a szikla, a bizonyosság, a stabilitás. A hívők közössége ennek megtalálása érdekében Szent István példájára tekinthet, aki hitével sziklára építette – saját és népének életét is. Világosan meghozta a döntést Krisztus mellett. Látjuk személyes megtérését, személyes Krisztus-ismeretét, hogy népének vezetését földi keretek közötti szolgálatnak tekintette. Ünnepén ezer évre visszatekinthetünk. Nem pusztán egy jó példát, egy jó embert látunk, hanem egy olyan szentet, aki a mindennapi életben is érvényesítette a szent életútját, miközben evilági körülmények között élt. Törvényei pedig kiállták az évszázadokat is.

Napjainkban fontos a közösség tudatos építése, a konkrét célok megvalósítása, fontos, hogy legyünk érzékenyek a jóra, és készek a küzdelemre, mert a jó nem magától jön létre. A jó Teremtőivé kell válnunk. Szent istván példája segíthet a Krisztus melletti elköteleződésben, mert Krisztusra építve biztos, hogy az élet útján járunk – zárta beszédét György érsek.

A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, majd a település ünneplése következett, ahol többek között Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi ügyekért is felelős államtitkára is szólt a megjelentekhez.

Az elmúlt időszakban a mintegy 300 éves oltárokat és a szószéket újították fel, de ahogy elhangzott a felújítás a lehetőségek szerint folytatódni fog.

A nagyvázsonyi románkori Szent István templomot Kinizsi Pál 1481-ben átépíttette. Tornya és berendezése barokk stílusú. Jelenleg évente egyszer csak a búcsúi szentmisét tartják itt, de a tervek szerint gyakrabban is ünneplik majd a megújuló templomban a legszentebb áldozatot.

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »