Szent István ünnepe

2014.08.20., Hírek rovat

Ünnepi szentmisével vette kezdetét Veszprémben a Szent István-napi ünnepség augusztus 20-án, délelőtt a Szent Mihály Bazilikában. A szentmise főcelebránsa dr. Márfi Gyula érsek volt.

Homíliájában a főpásztor Szent István királyról, mint a remény emberéről beszélt, hangsúlyozva, hogy nem volt könnyű helyzetben, amikor átvette az ország kormányzását. Véres csatákat kellett vívnia a felkelt törzsekkel szemben. Nehéz helyzetben volt, törzsközösségben élő népet kellett egységes nemzetté kovácsolnia. Ennek érdekében megkezdte a vármegyerendszer kialakítását, egyházmegyéket, kolostorokat alapított. Belső lázongások és külső veszélyek között a hit erejével legyőzött mégis minden akadályt – fejtette ki a főpásztor, aki szerint Szent István hasonlított Jézushoz, aki nehéz helyzetben is optimistán és reményteljesen nyilatkozott. Szent Istvánban is Jézus reménye élt, amikor felajánlotta az országot Szűz Máriának, a Magyarok Nagyasszonyának.

A szentmise keretében érsek atya megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött új kenyeret, amiből mindenki vihetett haza egy darabot.

Az államalapítás évfordulójára évről-évre színes programokkal készülnek a Veszprémi Érsekség intézményei.

A Szaléziánumban az esős idő miatt beltéri helyszínekre szorultak a programok. Népi játszótérrel, ügyességi feladatokkal, arcfestéssel várták a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket. A népi játszóházban hagyományos népi játékokat lehetett kipróbálni, mint például a csirke pofozgatót, amelyben palánkra akasztott csirkét kellett fakanállal célba ütni. Nagy sikert aratott a fa síléc, amelyben fatalpakon két gyereknek kellett egyszerre haladnia.

A színpadi program során Lang Rudolf „Rudi bohóc” szórakoztatta a nagyérdeműt.  Az előadásba bekapcsolódhattak a gyerekek is, saját ötleteikkel, hozzászólásaikkal alakíthatták az Igazság kútja című vásári drámajátékot.

Az udvarban kézműves vásár és a Főegyházmegyei Karitász jóvoltából új kenyér osztás várta az érdeklődőket, akik a rossz idő ellenére nem ijedtek meg az időjárástól és gyerekeikkel együtt játszottak egy jót!

Az augusztus 20-ai program azonban ezzel sem ér véget, hiszen a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény szervezésében a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjével zárják az ünnepet augusztus 23-án. Program az alábbi linken.

[simpleviewer gallery_id=”607″]

 

 

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »