Kallai Sándor festőművész, rajz-művészettörténet-földrajz tanár alkotásaiból nyílt kiállítás a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény rendezésében a veszprémi Szent Imre-templomban.

A művész az utóbbi 15 év munkáiból tárt a látogatók elé egy reprezentatív válogatást: tájképeket, ódon hangulatú szakrális épületekről készült alkotásokat, portrékat, grafikákat.

Miben közös a természeti és a művészeti szép és miben különbözik? – vetette fel a gyakran megfogalmazódó kérdést Kallai Sándor képei láttán Herth Viktória művészettörténész megnyitó beszédében. „A művészet a természetben rejtőző szépet emeli ki, hogy az érthetőbb legyen számunkra.

A természeti szép ugyanaz, mint a művészeti szép, csupán közvetlenebb a kapcsolata a világ mélységeivel” – idézte Varga Csabát, a világhírű animációs alkotóművészt. Ezt érzékelhetjük Kallai Sándor festményein is, mutatott rá Herth Viktória, festményei spirituális erővel vallanak a teremtett világ megismételhetetlen, fenséges és mégis meghitt szépségéről.  Kiemelte a művész képeinek bensőségességét is: kicsi falusi templomokat fest meg, nem katedrálisokat, portréinak alanyait mindig ismerősei, barátai közül választja ki, s nem arcot ábrázol, hanem személyiséget, lelket.

Manapság nem divat színesen festeni, Kallai Sándor képei azonban színesek, életerőt sugároznak, mondta a művészettörténész. A fény, amely beragyogja festményeit, szakrális és tiszta, fölfelé emeli tekintetünket a csillagokig, utalva a kiállítás címéül választott latin bölcsességre: Sic itur ad astra  (Így jutunk a csillagokig). Az út a csillagok felé a szívünkből indul, vagyis a szeretet a mozgatórugója.

A tárlaton közreműködött klasszikus muzsikával a művész felesége és leánya, Kallainé Gutscher Ágnes zongorán és Kallai Mira brácsán.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.Ugrás az oldal tetejére »