Búcsúszentlászló

Története

A Veszprémi Főegyházmegye területén, Zala megyében fekszik egyetlen kegyhelyünk, mely a nevében is őrzi a „búcsú” megjelölést.

A hely első kápolnája valószínűleg még Szent László király idejében épült. Búcsújárása, s maga a kegyszobor is azonban későbbi. (A Mária-szobor a XVIII. századi provinciális barokk alkotása.)

I. József tiltó rendeletéig nagy tisztelet és hírnév övezte Búcsúszentlászlót, hatalmas zarándoklatok voltak. Ez többek között annak az elbeszélésnek is köszönhető, hogy 1690 előtt a kanizsai basa az egyik keresztény túszát küldte el a zarándokhelyre, hogy imádkozzon a gyógyulásáért. A basa meggyógyult, majd elment Szentlászlóra és megkeresztelkedett. Ennek bizonyságául ott hagyta a pajzsát és a kápolna falára akasztotta.

A török idők óta ünneplik Búcsúszentlászlón Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepét szeptember utolsó vasárnapján. Története szerint Bécs oszmán uralom alóli felszabadítása után, 1683. szeptember 24-én a visszavonuló török sereg 3200 foglyot vitt magával, akik csodás módon kiszabadultak. A főoltár Szent László-képe beszéli el ezt a helyi legendát. „Égi édesanyánkra tekintünk. Ő pontosan tudja, hogy mi van velünk, mi van a szívünkben, milyen kérés van bennünk, mitől szenvedünk, […] milyen rabságban vagyunk. […] úgy tekintünk égi édesanyánkra, mint Fogolykiváltó Boldogasszonyra, aki szabadulásunkat akarja elősegíteni”. (Dr. Udvardy György érsek, 2020.)

Másik ok a búcsújárásra a sok kegyelem, melyet a helyhez kötnek. Az első csodás esemény a feljegyzések szerint egy komáromi asszony gyógyulása volt. Ezt követően azonban több száz csodás imameghallgatást jegyeztek fel. Jelentős búcsújárás a ferences atyák letelepedése óta van, akik a XVII. században kapták meg a helyet Széchenyi Pál veszprémi püspöktől, és a XVIII. század elején építették fel templomukat és kolostorukat. A rendszerváltás után visszatért ferencesek közel másfél évtizede átadták a plébániát a Veszprémi Főegyházmegyének.

A templom mögött található a Szentkút, Szent László kútja. Illetve felette épült meg a XVIII. század közepén a Kálvária-kápolna a keresztút stációival.

Plébános: Tódor Szabolcs helyettes esperes

Galéria

videó 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce scelerisque metus purus, at scelerisque enim mollis eu. In hac habitasse platea dictumst. Phasellus consequat, magna eu tempor ante tort

kapcsolódó hírek

Megszakítás