Kultúra

Miért fontos a kultúra a Veszprémi Főegyházmegyének?

Dr. Udvardy György veszprémi érsek atya szerint a kultúra az emberi szellemi és testi képességek fejlesztését, a világ meghódítását, az erkölcsök és intézmények tökéletesítését jelenti, ami emberibbé teszi a közösségi életet. Ez a széleskörű megközelítés a vallásra is alkalmazható, amely a kultúrával szorosan összefonódik.

A kultúra és a vallás kölcsönhatása elkerülhetetlen, mivel mindkettő része az emberi életnek. Az ember nemcsak része a kultúrának, hanem aktívan formálja azt. A kultúra hatással van az egyén önismeretére és világmegismerésére, és fordítva, az egyén is hatással van a kultúrára. Ez különösen fontos a nevelés és a tudás elsajátítása révén.

A vallásnak a kultúrára gyakorolt hatása is jelentős. II. János Pál pápa szerint a hit, amely nem teremt kultúrát, valójában nem hit. Az igazi hitnek hatással kell lennie az ember cselekedeteire, kapcsolataira és döntéseire.

Az egyén és a közösség, illetve a vallás és a kultúra közötti kapcsolatban az ember a központi kapcsolódási pont. A vallás és a kultúra egymást kölcsönösen alakítják, és az ember tapasztalatai révén formálódik.

A vallás és a kultúra kapcsolatában lehetnek gyengülési pontok, például amikor a vallási elemek pusztán szokássá válnak. A szokások elveszíthetik eredeti jelentésüket, és a vallási viselkedési formák kiüresedhetnek.

A mai kultúrák találkozása és az információs eszközök terjedése új kihívásokat jelent. Az embernek meg kell tanulnia eligazodni a valóság és a virtualitás között, ami hatással lehet a vallási életre is.

Összességében az evangélium küldetése a kultúrák evangelizálása. Az evangélium segíti az embereket ráébredni az emberi méltóságra és az alapvető egzisztenciális kérdések megválaszolásában. A vallás és a kultúra közötti kölcsönhatás egy húsvéti találkozási élményhez hasonlítható, ahol az ember találkozik a feltámadott Krisztussal, és ez a találkozás erőt ad mindenkinek.

Fedezze fel a Szaléziánum Könyv- és Ajándékboltunkat!

A Szaléziánum Könyv- és Ajándékbolt különleges helyszín Veszprém szívében, ahol a katolikus hit és kultúra iránt érdeklődők széles választékot találnak. Boltunkban lelki táplálékra, egyedi ajándékokra és különleges érseki borokra bukkanhatnak a látogatók.

Kínálatunkban szerepelnek:

  • Katolikus könyvek: Széles választékban kínálunk szentírásokat, imakönyveket, lelki irodalmat és teológiai műveket.
  • Kegytárgyak: Gyönyörű kereszteket, rózsafüzéreket, szobrokat és más vallási tárgyakat kínálunk, amelyek segítenek a hit elmélyítésében.
  • Ajándéktárgyak: Különleges ajándékokat találhatnak nálunk, amelyek tökéletesek bérmálásra, keresztelőre, házasságkötésre, legyen szó akár születésnapról, névnapról.
  • Érseki borok: Exkluzív érseki boraink a régió legkiválóbb borait kínálják, melyek tökéletesek egy ünnepi vacsorához vagy ajándékként.

Boltunkban barátságos és segítőkész személyzet várja a látogatókat, aki szakértelmével szívesen nyújt tájékoztatást és segítséget a megfelelő termékek kiválasztásában.

Látogasson el hozzánk, és merüljön el a hit és a szépség világában!

Cím: 8200 Veszprém Jutasi út 18/2 (Veszprémi Érseki Főiskola) valamint Biró- Giczey ház Veszprém Vár utca 31. (az érseki palotával szemben)

Várjuk Önt szeretettel a Szaléziánum Könyv- és Ajándékboltban!

Kövessenek minket közösségi felületünkön, ahol folyamatosan friss tartalmakkal szolgálunk. 

Galéria

Kapcsolódó hírek

2024.06.13.

A balatoni fehérborok közt a legjobb

A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészetünk egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén.

2024.06.12.

A 2023-as kulturális eseményeink

Az elmúlt esztendőben is kiemelten fontosnak tekintette a Veszprémi Főegyházmegye a kulturális misszióját. Csokorba szedtük, hogy milyen események segítségével gazdagodhattak a résztvevők.

2024.05.31.

Érsekségi ékességek 116. rész

A „Zöld Könyv” A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár őriz egy 1719-ből származó oklevélgyűjteményt, az ún. „Zöld Könyvet”, a Liber Viridist.

2024.05.30.

Krisztus a jövőnk – beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató

Bemutatták a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon címmel kiadott könyvet a Gizella Hotelben, ahol a díszkötet létrejöttének körülményeiről a szerkesztő, Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, Sebő Balázs az MKPK Titkárságának sajtóosztályának vezetője, Sümeghy Kata sajtómunkatárs, Dr. Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője, valamint házigazdaként Dr. Udvardy György veszprémi érsek számolt be.

2024.05.14.

Értékes lelki tartalommal gazdagított kiadványok

Az elmúlt időszakban több bőséges lelki tartalommal és érdekes információval gazdagított kiadványa jelent meg a Veszprémi Érsekségnek, amelyek bemutatóját Dr. Udvardy György érsek atya, Kovács Gergely posztulátor és Loószné Dömötör Enikő irodavezető tartotta a Gizella Napokon.

Megszakítás