A balatoni fehérborok közt a legjobb

A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészetünk egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén.

Zamárdiban tartotta a Balatoni Borok Verseny díjkiosztóját a Balatoni Szövetség. Mint azt Nyitrayné dr. Sárdi Diána a viadal elnöke, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elmondta, elég nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen hat borvidék 41 termelője összesen 201 mintát nyújtott be az ítészeknek.

– A borászat igazi művészet. Úgy vélem, minden olyan szakmai rendezvényt, mustrát támogatnunk kell, amely a borfogyasztást, a bortermelést segíti. Ez a verseny is megerősítést adhat mindenkinek, hogy a magyar borok jók, a magyar termelők minőségi és ízletes nedűket készítenek. Tehát érdemes magyar borokat fogyasztani – hangsúlyozta.

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt, a 120 esztendős egyesületük már huszonegyedik alkalommal szervezte meg a Balatoni Borok Versenyét, amely mára rangos, nívós megmérettetéssé nőtte ki magát.

– A Jóistennek hálát adhatunk mindennap, hogy ilyen csodálatos vidéken élhetünk, mint a Balaton környéke. És azért is, mert ilyen fantasztikus borok készülnek itt. Célunk, hogy minél több minőségi, magas színvonalat képviselő bor készüljön. Minél szélesebb a paletta, minél nagyobb a választék, annál többek érdeklődését tudja felkelteni a balatoni régió – fogalmazott.

A díjkiosztón aztán kiderült, valóban nagyon sok finom, zamatos ital készült az elmúlt időszakban. A Veszprémi Érseki Pincészet három borral pályázott, kettő ezüst, egy aranyminősítést kapott. Ráadásul a 2023-as Mandorla Savignon Blancot az év legjobb fehér borának is megválasztották.

Benesch Antal főborász az oklevelek és üvegplakettek átvételét követően úgy fogalmazott, az elmúlt három évben rengeteget tettek azért, hogy a Veszprémi Érseki Pincészet borait megismerje a közvélemény és vele együtt a szakma is. Ez a díj a munkájuk egyik legfontosabb elismerése, igazi mérföldkő. A Mandorla egyébként is sokak kedvence, amelynek egyik titka az eltérő szüretelési időpontok és a gondos feldolgozási mód.

Galéria

További hírek

Megszakítás