Kötetbemutató és beszélgetés Ferenc pápa apostoli látogatásáról Veszprémben

A találkozás és a közös emlékezés Veszprémben a Gizella Hotelben (Jókai Mór utca 48.) lesz május 29-én, szerdán 17 órától.

A kötetetbemutatón a beszélgetés keretében feleleveníti emlékeit Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkesztője.

Ferenc pápa apostoli látogatása alkalmával szerzett tapasztalatairól és élményeiről Sebő Balázs, az MKPK Titkársága sajtóosztályának vezetője és Zalány-Zolnay Eszter, az MKPK Titkársága protokollirodájának vezetője is beszél. A beszélgetést a kötet felelős kiadója, Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője vezeti.

Az eseményre különleges gasztronómiai meglepetéssel is készülünk.

A kötethez Michael W. Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa írt előszót, melyben úgy fogalmaz: „Ez a kiadvány értékes lehetőséget kínál arra, hogy a szemet gyönyörködtető képeken és a szívet megindító szavakon keresztül újraéljük Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legemlékezetesebb pillanatait, a Szentatya legfontosabb tetteit és gondolatait, melyek üzenetet hordoznak Szent István földjén nemcsak az ország, hanem elsősorban a Katolikus Egyház jövője szempontjából.

Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának céljáról és jelentőségéről szép összefoglalást adhat az a bejegyzés, amelyet a Szentatya a köztársasági elnök asszonynál tett látogatása alkalmával írt az emlékkönyvbe Magyarországról, ebből a »történelemben és kultúrában gazdag« országból, illetve hogy »Budapestről, a hidak és szentek városából egész Európára gondolok, és azért imádkozom, hogy – egységben és szolidárisan – korunkban is a béke háza és a befogadás próféciája legyen«. Ferenc pápa a nyitottság és a remény üzenetét akarta felmutatni Európa történelmének e nehéz időszakában, amely minden bizonnyal tele van kihívásokkal a keresztény hit számára.”

A kötethez írt ajánlójában Tóth Tamás, a pápalátogatás általános koordinátora, a díszkötet felelős szerkeszője rámutat: „Fontos, hogy örömmel és hálával emlékezzünk a csodára, amelyet az apostoli látogatás alkalmával átélhettünk, azonban ahhoz, hogy ez ne csak három napig tartson, az is szükséges, hogy a Szentatya gesztusai és szavai minél több helyre eljussanak, és minél több embertársunknak közvetíthessék az evangéliumi örömhírt: Krisztus a jövőnk!

Ebben szeretne segítségül szolgálni ez a gazdagon illusztrált kiadvány, amely egyidejűleg hálatelt emlékezés és szerény biztatás: az események hátterének rövid bemutatása, az elhangzott köszöntők és tanúságtételek szövegei, de legfőképpen a pápa tanítása egyszerre emlékeztetnek bennünket az apostoli útra, és kínálják fel annak a lehetőségét, hogy engedjük tovább növekedni magunkban a magyarországi látogatás kegyelmeit.”

A díszkötet többek között bemutatja az apostoli látogatás előzményeit, a szervezés egyes fázisait, és teljes terjedelmükben olvashatók benne Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédei, valamint a hozzá intézett köszöntők és az elhangzott tanúságtételek. A kiadvány végén a látogatás érdekességeibe is bepillantást nyerhetünk.

A díszkötet végül, de nem utolsósorban a hála, a köszönet és az elismerés hangján szól a tisztelt Olvasóhoz, és megnevezi mindazokat, akik aktívan segítették e történelmi látogatás létrejöttét.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta, a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkáját dicséri.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet a könyvbemutató idején a helyszínen vagy a Szaléziánum Könyv és Ajándékboltban megvásárolható. Veszprém Jutasi út 18/2 Érseki Főiskola

További hírek

2024.06.20.

Huszonöt éve szolgálatban

Dr. Takáts István általános helynök atya pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját ünnepli, s ebből az alkalomból ezüstmisén ünnepelt együtt a Veszprémi Érsekség dolgozóival.

Megszakítás