Múzeumok Éjszakája az Érseki Turisztikai Központban

Június 22-én este, a Veszprémi Érseki Turisztikai Központ is megnyitotta kapuit a Múzeumok Éjszakája alkalmából, ahol ismét, igazán különleges leleteket bemutatására került sor.

Több, mint 300-an látogattak el a Biró-Giczey Házba a Múzeumok Éjszakáján, ahol rejtvényfejtős lázban égett a “Nem káptalan a fejem” kiállítás, kíváncsi szemek vizslatták a különleges Szent István dénárt, a 17. századi női papucsot, és a barokk hangulatú kertben pedig a babzsák hívta a látogatókat egy kis pihenésre.

Először láthatta a közönség azt a 17.századi lábbelit, amit a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomának egyik sírjában találtak a szakemberek. A zöldes árnyalatú, bőrből készített, fémfonalas hímzéssel díszített, magas sarkú női papucs valószínűleg az egykori veszprémi várkapitány Babocsai Ferenc családtagjának lábát ékesítette. Nem ez volt az egyetlen kuriózum az este folyamán, hiszen kiállításra került a Nagyszeminárium udvarán talált Lancea Regis, mely Szent István király által veretett első pénzérmék sorából való, valamint az Érseki Palota mellett 19. századi üvegcsében talált érmegyűjtemény, melynek legkorábbi érméi 1812-ből valók.

A Magyar Nemzeti Múzeum által rendelkezésre bocsájtott leletek mellett a “Nem káptalan a fejem” című kiállítás a kanonokok portréival és liturgikus kelyhekkel rejtvény fejtésre is invitálta a titkok keresőit. Felnőttek és gyerekek együtt segíthettek a játékban szereplő papnövendéknek a káptalani levéltár elfelejtett jelszavát megtalálni.

Az épület függőkertje fáklyák hangulatos fényében úszott, ahol babzsákon pihenve 18. századi barokk zene varázsolt meghitt pillanatokat a Biró-Giczey Ház látogatói számára.

Az este folyamán kisorsolták a rejtvényfejtős játék nyertesét is, aki egy családi belépőjegyet vehetett át a Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpont-️ba. A nyertest a Visit Veszprém munkatársa húzta ki.

Galéria

További hírek

Megszakítás