Krisztus a jövőnk – beszélgetéssel egybekötött könyvbemutató

A Gizella Hotelben megtartott beszélgetésen Dr. Udvardy György érsek atya köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ferenc pápához köthetően Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáról beszélt.

– Május 23-án jelent meg a hír, miszerint Ferenc pápa elfogadta azt a dekrétumot, amely Bódi Mária Magdolna boldoggá avatási eljárása során született, és engedélyezte ennek a kihirdetését. Nagy örömmel érintett bennünket, hiszen nagyon vártuk. Többször is hozzáfogott az egyházmegye a folyamathoz, ami az ötvenes években elhalt, nem lett volna szerencsés folytatni, sőt esetlegesen veszélyeztette volna az eljárást. Később is volt egy nekilendülés, mígnem Márfi Gyula érsek atya újraindította az eljárást. 2017-ben, ritka dolog, de kiegészítés nélkül fogadta be a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja (Congregatio de Causis Sanctorum) az ügyet és most jutottunk el oda, hogy engedélyezte a dekrétum kihirdetését. Ez pedig azt jelenti, hogy a szükséges előkészületeket követően készülhetünk a boldoggá avatásra.

Érsek atya emlékeztetett rá, az idén Mindszenty 80 évet ünnepel az egyházmegye, emlékezve Mindszenty József veszprémi püspökké való kinevezésére. Ő volt az, aki 1945. május 28-án írásban elrendelte az akkor, mintegy két hónappal azelőtt vértanú halált halt Bódi Mária Magdolna ügyének kivizsgálását, a dokumentumok begyűjtését, a kihallgatásokat. A könyv kapcsán elmondta, hogy a  pápa látogatás szervezésében feladata volt a katekéta kiválasztása, aki köszönti a Szentatyát rövid, három perces köszöntőbeszédben. A beszédet először megírta, majd többször is revideálta, hogy rövidebb és egyszerűbben érthető legyen. A pápa látogatása során a köszöntések dinamikája és személyessége megmutatkozott, amelyben a Szentatya is reflektált.

Tóth Tamás, a Szentatya látogatásának általános koordinátora többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferenc pápa rövid időn belül háromszor is találkozott a magyarokkal, ami igen ritka, hiszen rengeteg országból rengeteg meghívást kap. Kiemelte, a szentatya tavaly nemcsak Budapestre érkezett, hanem hivatalosan országlátogatást tett: fizikailag ugyan minden esemény a fővárosban történt, de a szervezők megpróbálták a programokba sűrítve megismertetni, bemutatni hazánkat.

Sebő Balázs, a találkozás egyik legmegrendítőbb pillanatát emelte ki, amikor Ferenc pápa meglátogatta a Vakok Batthyány-Strattmann László Otthonát. Úgy fogalmazott, ez egy mély, krisztusi pillanata volt a látogatásnak. Ugyanakkor megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehetett a szervezésben és kihangsúlyozta, Ferenc pápa valóban Szent Péter utódja, melyet szinte kézzel foghatóan megtapasztalhattuk a jelenlétében és a közösségnek szánt mondataiban.

Sümeghy Kata sajtómunkatárs többek között arról mesélt, hogy kenyeret sütött a szentatyának úgy, hogy minden egyes hozzávalót más-más titkársági munkatársa hozott. A közös készület, majd a friss kenyér ajándékozása és annak elfogadása az egységet jelképezte.

A beszélgetésen bepillantást nyerhettünk a látogatás megszervezésének kulisszatitkaiba, a programok szép pillanataiba, a Szentatya gesztusaiba is. A könyv, amely magyar mellett olasz nyelven is megvásárolható, még több érdekességet, beszámolót tartogat számunkra.

A Krisztus a jövőnk című könyv megvásárolható a Szaléziánum Könyv és Ajándékboltban (Veszprém Jutasi út 18/2) vagy a várban található Bíró – Giczey házban, valamint megrendelhető a bolt.ujember.hu webáruházban.

 

Galéria

További hírek

Megszakítás