Képes album a beruházásról

Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva.

A Veszprémi Érsekség történelmi beruházást végez a veszprémi várnegyedben, amire korábban 250 évvel ezelőtt, a barokk korban volt példa. A projekt során megújul 18 műemlék épület, többek között az első királyunk, Szent István felesége, Boldog Gizella királyné által alapított Szent Mihály Főszékesegyház és a barokk kor egyik ikonikus épülete, az Érseki Palota is.

Veszprém város az előző esztendőben az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolta. Ehhez kapcsolódva tett, nem mindennapi vállalást, a Veszprémi Érsekség főpásztora. Dr. Udvardy György szándéka szerint, a kivitelezési munkákkal párhuzamosan, megnyitotta kapuit a várnegyed és munkaközi állapotban mutatta meg az épületeket, a régészek, a művészettörténészek, a resturátorok munkáját. Az eseménysorozat a Work In Progress (WIP) nevet kapta. Az Érsekség ebben az időszakban több mint 30 ezer regisztrált látogatót fogadott, amely, látva a munkálatok nagyságát, igazi turisztikai bravúr.

Most a félidejéhez érkezett a munka, s ebből az alkalomból jelent meg az Őseink hite című album. A kiadványt bemutató eseményen Dr. Udvardy György érsek atya arról beszélt, különleges fotóalbum született, amely a megújítást, az építési folyamatokat, a felmerülő nehézségeket és azok megoldásait, a műemléki és régészeti kutatások eddigi eredményeinek egy morzsáját dokumentálja képekben.

– A vizualitás nyelvén szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz azt a hatalmas szakmai munkát, melyben több mint száz szakterület, napi 5-700 munkavállaló, szakmai testületek, bizottságok dolgoznak.  Szeretnénk megosztani az itt élőkkel és az idelátogatókkal a megújulás folyamatát. A kiadvány bár népszerűsítő jellegű, mégis a történelmi beruházás rendkívüliségét, kimagasló szakmaiságát mutatja be részletes.

Majd így folytatta:

  • A könyv egyfajta párbeszéd az olvasóval. Nemcsak az építkezésről, a beruházásról, a műemlékvédelemről, a különböző szakmai csapatok munkájáról kapunk képet, hanem az egyházmegyéről is. Az album a teljesség igény nélkül született, hiszen a gigantikus mértékű munka megjelenítése képekben nem lehet teljeskörű. A képekkel a sokrétűséget, a történelmi léptékkel a pillanatot, az itt élők számára a látványos változást, a megújulást, a szakmaiságot, a gondosságot, a múltat, a felelősséget kívánjuk láttatni. A projekt befejeztével a második kötetben szeretnénk a kész tereket, a műtárgyakat, az épületek részleteit, a látható és kevésbé látható építészeti elemeket be- és megmutatni – tudtuk meg.

 

Élmény, érték, tradíció, múlt és jelen, jövő és hit, remény. Már egy gyors átlapozás után is a képeket befogadva ezek a szavak jelennek meg előttünk.

Galéria

További hírek

2024.05.27.

A Szentlélek templomai vagyunk

Dr. Udvardy György veszprémi érsek május 26-án, Szentháromság vasárnapján 12 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a zalabéri Szentháromság-templomban.

Megszakítás