Érseki Számvevőség

A Veszprémi Érsekség számvevősége az egyházmegye pénzügyeinek kezelésével, nyilvántartásával és gazdálkodásával foglalkozik. Ez magában foglalja az egyházmegye bevételeinek és kiadásainak nyomon követését, épületek fenntartása, karitatív tevékenységek finanszírozása és egyéb pénzügyi ügyek kezelését. A számvevőség fontos szerepet tölt be az egyházmegye gazdálkodásában és fenntartásában, hogy biztosítsa az egyházi javak hatékony és átlátható kezelését.

Veszprémi Érseki Számvevőség
Liturgikus varroda, Borászat

Cím
8200 Veszprém, Vár u. 14.

Levélcím
8201 Veszprém, Pf. 109.

Telefon
88/426-088

E-mail
szamvevo@veszpremiersekseg.hu

Igazgató
Szabó János gazdasági helynök

Tagintézményeink

Liturgikus Varroda

A Boldog Gizella Liturgikus Varroda, melynek műhelyében a katolikus liturgiában használatos ruhák készülnek. A munkálatok 1948-ban kezdődtek,  Dr. Kögl Lénárd számvevő vezetésével, aki a háborúban tönkrement és elpusztult ruhákat kívánta pótolni. Kögl számvevő megkérte az akkori ipari lány iskolában tanító kedvesnővéreket hozzanak létre itt egy varrodát, hogy a ruhákat megvarrhassák. A nővérek nagyon magas szinten végezték a kézimunkázást, és ennek hamar híre ment az egész országban. Rövidesen egyre több megrendelés érkezett. A rend feloszlatása után a nővérek elmentek a városból, így a munkát később civil varrónők, munkatársak végezték. Azokat a varrási-hímzési munkálatokat, melyeket a kedvesnővérek még kézzel készítettek, ma már modern gépekkel végzik. A hímzést automata hímzőgép segíti. Jelenleg a varrodában öten dolgoznak. Három férfiszabó és két női szabó. Bár a technikai fejlődés sok változást hozott, az alapokat még mindig úgy végzik, ahogy anno a kedvesnővérek is tették. Például a reverendának a szerkesztését az egyik nővér egy szegedi úriszabótól tanulta meg, melyet a mai napig is e szerint a technika szerint szabnak ki. A miseruhák elkészítése igen magas szaktudást igényel.  Először is tudni kell a különböző ruhaneműk pontos nevét. A liturgikus ruhadaraboknak nem csak a fazonja egyedi, hanem a színük is különböző. A színek használatát a liturgia határozza meg. Például az évközi időben a zöld ruházatot használják az atyák, a lila a nagyböjt és advent ünnepének a színe, illetve még gyászmisén is felvehető. A piros a vértanúk színe így azt vértanú ünnepekkor és pünkösdkor viselik. A miseruhákat különböző motívumokkal díszítik. Ilyen lehet a kereszt, szőlőlevél. A hímzés elkészítése géppel pár órát vehet igénybe. Ha még ma is kézzel készítenék, a munka több napig is eltarthatna. A miseruhákhoz különböző anyagokat használnak. A reverenda, egy gyapjú, műszál keverék általában. Az alba többféle lehet. Műszál, pamut, esetleg ezek keveréke, igény szerint. A műszálas kevésbé gyűrődik. Ezek a ruhadarabok templomokba kerülnek, misézés közben használják őket. Ezekről a ruhaneműkről elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen a Jóistennek készülnek, hogy örömét lelje bennük.

Varroda elérhetőségek
varroda cím
varroda@veszpremiersekseg.hu

Galéria

Érseki Pincészet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Pincészet elérhetőségek
pincészet cím
boraszat@veszpremiersekseg.hu

Megszakítás