Közös összefogással valósult meg a fejlesztőközpont

A Bara-ház, amely hivatalosan a Börzsei Barbara Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ nevet kapta, átadóján Dr. Udvardy György érsek atya hangsúlyozta, nagy titok az élet, amit nehezen tudunk felfedezni értelmezni.

  • Az élet misztérium. Isten ajándékoz meg önmagunkkal, Ő tudja, mire van szükségünk. Az életet birtokoljuk, ugyanakkor kívülről is nézzük. Hittel is nézzük, a Jézus Krisztusba vetett hittel és azokba a kiváló szakemberekbe, munkatársakba, fejlesztő pedagógusokba és más szakmák képviselőibe vetett hittel, akik az életet alázattal, segítő szándékkal szolgálják – emelte ki.

Érsek atya köszönetet mondott azért az állhatatos, kitartó munkáért, amely segített létrehozni a Bara-házat.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte a névadó tragikus történetét. Börzsei Barbara ugyanis már nem lehet velünk, azonban az általa megálmodott központot és a megkezdett munkát volt, aki tovább vigye, és ma az átadást ünnepelhetjük.

  • Barbara története számomra azt is jelenti, ha eléggé kitartóak, és állhatatosak vagyunk, akkor igenis képesek vagyunk az álmaink megvalósítására. Kacskaringós úton jutottunk el idáig, azonban ma egy hiánypótló és a város minőségét tovább fejlesztő beruházást adhatunk át. Hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett benne. Bízom benne, hogy a központ reményt ad majd a veszprémi és környékbeli családoknak és tovább nemesíti közösségünket – fogalmazott a városvezető.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője elmesélte, hogy amikor Barbarék megkeresték az ötlettel, tudta, hogy meg kell valósítani és azt is, hogy bizonyára sok akadályba ütköznek majd. Szerencsére azonban erős szövetségesekre találtak az ügyben és ennek köszönhetően számtalan családnak tudnak segítséget nyújtani.

Mátay Lilla intézményvezető azt hangsúlyozta, hogy klasszikus alapokon nyugvó, ám korszerű és modern szemléletű fejlesztőközpont megvalósításán dolgoznak, ahol a különböző rizikófaktorral és más fejlődési rendellenességgel élő gyermekeknek megpróbálnak minél többet segíteni.

Dr. Vajda Norbert a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója is arról beszélt, hiánypótló az intézmény. Szolgálatik 75 éve áll az emberek szolgálatában, mert a fogantatástól a halálig kötelességük segíteni.

Ezt követően Dr. Udvardy György és Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára közösen megáldotta az épületet.

Bent a fejlesztőközpontban pedig egy bronz emléktáblát lepleztek le a névadóról, Börzsei Barbaráról. Itt megtudhattuk, hogy Barbara életcélja az volt, hogy az ő gyermekéhez hasonló, speciális nevelésű igényű gyermekek alanyi jogon és helyben megkaphassák a legmegfelelőbb és legmodernebb fejlesztési lehetőségeket, eszközöket. Ezért alapították a Voluntas Egyesületet, amely ezen gyerekek és családjaik segítését tűzte ki célul.

Galéria

További hírek

2024.06.20.

Huszonöt éve szolgálatban

Dr. Takáts István általános helynök atya pappá szentelésének huszonötödik évfordulóját ünnepli, s ebből az alkalomból ezüstmisén ünnepelt együtt a Veszprémi Érsekség dolgozóival.

Megszakítás