Richárd atya hatvan éves papi szolgálatának ünneplése Tihanyban

Május 23-án Tihanyban ünnepélyes szentmisével köszöntötték Korzenszky Richárd atyát, aki hatvan éve szolgál papként. Az eseményen részt vett több egyházi méltóság és közéleti személyiség, köztük Várszegi Asztrik, Udvardy György veszprémi érsek és Kontrát Károly országgyűlési képviselő.

Mihályi Jeromos perjel köszöntőjében méltatta Richárd atya áldozatos munkáját, kiemelve, hogy a jubiláns nagyban gazdagította a bencés közösséget. Richárd atya megindultan vallotta, hogy a hatvan év szolgálat során számos áldásban részesült, és hálát adott mindazért, amit papi hivatásában elért.

A szentmise szónoka, Schindler Mátyás bajai plébános, egykori tanítványa, irodalmi példákkal és személyes emlékekkel elevenítette fel Richárd atya életútját. Kiemelte a pannonhalmi évek jelentőségét, valamint azt, hogy Richárd atya Tihanyban új szellemi-lelki központot teremtett.

Elsőként Udvardy György veszprémi érsek fordult Korzenszky Richárdhoz a főegyházmegye nevében. Beszédében kiemelte, Richárd atya a maga tehetségét és szerzetesi elköteleződését mindig lelkipásztorként is élte, társul szegődött azok mellé, akik úton voltak, értelmezte, kifejtette, magyarázta az írásokat. „Hálásan köszönöm, hogy megtörted a kenyeret. A kenyértörésben felismerni Krisztus, így azzal az élménnyel mennek vissza az emberek az otthonaikba, hogy találkoztak a Feltámadottal. Ez reménységet ad mindannyiunknak.” A veszprémi érsek végül Isten áldását kérte Korzenszky Richárd szerzetesi, papi, tanári szolgálatára.

 

Az ünnep során Richárd atya hangsúlyozta a tanítás és az élmények fontosságát, valamint a szenvedések és kihívások által szerzett empátiát. Az ünnepség végén Udvardy György érsek is méltatta Richárd atya munkásságát, kiemelve annak lelkipásztori és oktatói jelentőségét.

Az esemény zárásaként a Tihanyi Bencés Apátsági Templom Énekkara énekelt, és a vendégeket marhapörkölttel, meggyes rétessel és borral vendégelték meg az apátság teraszán. Az ünnepelt és egykori osztálytársa, Németh Antal áldást adtak a közösségre, megköszönve az Úr kegyelmeit és az összegyűlt barátok, kollégák és tanítványok támogatását.

Fotó: Halász Gábor

Galéria

További hírek

Megszakítás